Embercsempészet gyanújával kapcsolták le a szélsőjobboldaliak migránsok és NGO-k ellen kiküldött hajóját a Földközi-tengeren

külföld
2017 július 27., 09:59
comments 167

Európai szélsőjobboldali csoportok hajót béreltek abból a célból, hogy megzavarják-megakadályozzák a Földközi-tengerből menekülteket mentők munkáját. Ennek a hajónak a legénységét tartóztatták le Észak-Cipruson, embercsempészettel összefüggésben. A hajón ugyanis 20 dél-ázsiai személyt fedeztek fel a hatóságok. 

A C-Star nevű hajó legénységét a ciprusi sajtó szerint szerdán egy kikötőben kapcsolták le. Egy helyi emberjogi aktivista, Faika Pasa arról beszélt a Guardian beszámolója szerint, hogy kilenc embert, köztük a kapitányt és egy német állampolgárságú másodkapitányt vettek őrizetbe.

A famgusta-i rendőrség elmondása szerint a hajó legénysége és svájci tulajdonosa csütörtökön jelent meg a bíróság előtt, hamis dokumentumok elkészítése és terjesztése vádjával. Pasa elmondása szerint az embercsempészet nem bűncselekmény a sziget törökök uralta felén, ezért a hamis papírok miatt kell felelniük, amit kiállítottak a Srí Lanka-iaknak. 

A fedélzeten 20 Srí Lanka-i menekült volt, amikor befogták a hajót. A menekültek elsőnek azt állították, hogy a kiképzett legénység tagjai, és erről papírjaik is vannak, később azonban az aktivistáknak elmondták az igazat. Volt, aki elmondása szerint összesen 10 ezer eurót fizettek azért, hogy eljuthassanak Olaszországba. Öten menedékjogot kértek közülük, míg a többiek hazaindultak. 

Szerdán Twitteren reagált a hírekre a tengeri missziót irányító Defend Europe nevű szélsőjobboldali szervezet, és szintén azt állították, hogy a 20 Srí Lanka-i személy a hajón kiképzés alatt álló tengerész volt. És szerintük miközben ezek a tengerésztanoncok a reptéren vártak arra, hogy hazamehessenek, megkeresték őket a menekülteknek segítő civil szervezetek, és felajánlották, hogy igényeljenek inkább menekültstátuszt, pénzért és ígéretekért cserébe. 

Tizenöten elutasították ezt, öten viszont hagyták magukat megvesztegetni, állítják a szélsőjobboldaliak. 

link Forrás

Famagusta hatóságai nem kívánták kommentálni a hajó elfogadását, de Észak-Ciprus tengerészeti hatósága annyit elárult, hogy a legénység kikapcsolta a hajó adóvevőjét és automata meghatározó rendszerét. 

A 40 méteres hajóra közösségi finanszírozással dobtak össze pénzt a szélsőjobboldaliak. A terv szerint Dzsibutiból elindulva mentek volna Cataniába, de a város polgármestere a múlt héten arra ösztökélte a város kikötőhatóságát, hogy ne adjanak kikötési engedélyt a hajónak. 

A hajó megrendelői szerint az NGO-k, melyek amúgy több ezer embert mentettek már ki a Földközi-tengerből, valójában az embercsempészekkel együttműködve hoznak be migránsokat Európába. Ezt akarták megakadályozni, többek között azzal, hogy Líbia partjainál elinduló migránsokra hívták rá a helyi partiőrséget. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.