Nem alkalmazhatják többé a saját rokonaikat a francia politikusok

külföld
2017 július 27., 10:49

Megszavazta csütörtökön a francia Nemzetgyűlés azt a szabályt, ami megtiltja, hogy a francia képviselők saját családtagjaikat alkalmazzák.

Az új szabályok szerint a képviselők nem alkalmazhatják saját közeli hozzátartozóikat, ami a törvény értelmében házastársak, élettársak, szülők és a képviselők gyerekeinek foglalkoztatásának tilalmát jelenti. 

A szabályt megszegők 45 ezer eurós büntetést és három évi börtönt kockáztatnak.

Minden más rokon, illetve egy másik képviselő közeli családtagjának alkalmazását be kell majd jelenteniük a képviselőknek.

Ez volt az első olyan törvény, amit Macron elnöksége alatt fogadtak el. Ez volt Macron egyik választási ígéretre. Az új szabályozás ugyanúgy vonatkozik majd a kormány, mint az országgyűlési képviselőkre.    

François Fillon
photo_camera François Fillon Fotó: Benjamin Mengelle/Hans Lucas

A rokonok foglalkoztatása amiatt került a tavaszi francia elnökválasztási kampány középpontjába, mert kiderült, Francois Fillon konzervatív elnökjelölt feleségét és gyerekeit is valószínűleg fiktív állásokban foglalkoztatta, és ebből a család több tízezer euró bevételhez jutott. Fillon ellen ügyészségi eljárás indult, és a korábban befutónak számító politikus végül be sem jutott az elnökválasztás második fordulójába, melyet Emmanuel Macron nyert meg. (Reuters/MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.