Nem alkalmazhatják többé a saját rokonaikat a francia politikusok

2017 július 27., csütörtök 10:49
77

Megszavazta csütörtökön a francia Nemzetgyűlés azt a szabályt, ami megtiltja, hogy a francia képviselők saját családtagjaikat alkalmazzák.

Az új szabályok szerint a képviselők nem alkalmazhatják saját közeli hozzátartozóikat, ami a törvény értelmében házastársak, élettársak, szülők és a képviselők gyerekeinek foglalkoztatásának tilalmát jelenti. 

A szabályt megszegők 45 ezer eurós büntetést és három évi börtönt kockáztatnak.

Minden más rokon, illetve egy másik képviselő közeli családtagjának alkalmazását be kell majd jelenteniük a képviselőknek.

Ez volt az első olyan törvény, amit Macron elnöksége alatt fogadtak el. Ez volt Macron egyik választási ígéretre. Az új szabályozás ugyanúgy vonatkozik majd a kormány, mint az országgyűlési képviselőkre.    

François Fillon Fotó: Benjamin Mengelle/Hans Lucas

A rokonok foglalkoztatása amiatt került a tavaszi francia elnökválasztási kampány középpontjába, mert kiderült, Francois Fillon konzervatív elnökjelölt feleségét és gyerekeit is valószínűleg fiktív állásokban foglalkoztatta, és ebből a család több tízezer euró bevételhez jutott. Fillon ellen ügyészségi eljárás indult, és a korábban befutónak számító politikus végül be sem jutott az elnökválasztás második fordulójába, melyet Emmanuel Macron nyert meg. (Reuters/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt