Egyre több a császármetszéssel születő baba Magyarországon

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közelmúltban megjelent tanulmánya többek között arra mutat rá, hogy Magyarországon az európai átlaghoz képest, és a korábbi hazai arányokhoz képest is sok gyerek születik császármetszéssel.

Az arány 2015-ben 38,7 százalék volt, ez az EU-átlagnál 8,5 százalékponttal magasabb. Az EU-ban nagyok a különbségek, Romániában és Olaszországban például a magyarországi gyakorlathoz hasonlóan magas a császárral született gyerekek aránya, míg Skandináviában jóval alacsonyabb.

Julius Ceasar, akiről egyes elméletek szerint a császármetszést elnevezték. Persze a valóságban nem róla nevezték el, az ókorban még belehaltak az anyák a beavatkozásba, Ceasar anyja viszont viszont hosszú évekig élt még Julius születése után.Fotó: Matt Kleffer

A tanulmány szerint akkor érdemes a módszerrel élni, amikor például oxigénhiány fenyegeti az újszülöttet, azonban az a tapasztalat, hogy miközben egyre több a császáros szülés, nem változik az oxigénhiány miatt agykárosodással született gyermekek aránya Magyarországon. 

Ez egyes értelmezések szerint arra utal, hogy sokszor az orvosok kényelmi szempontja dönt a műtéti beavatkozás mellett. A Magyar Időknek azonban azt is említik szakértők, hogy az orvosok túlságosan félnek a műhiba perektől, és ezért a biztosabb módszerre mennek. (magyar idők)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.