John McCain szembement a republikánusokkal, elbukott az egészségügyi reform visszavonása

2017 július 28., péntek 4:57
105
Fotó: Zach Gibson/AFP

Az amerikai szenátusban péntek hajnalban ismét leszavazták az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény egyes részeinek visszavonásáról szóló javaslatot.

A szenátorok már harmadszor szavaztak, hogy megpróbálják visszavonni az Obamacare-t, legutóbb szerdán bukott el a próbálkozás. Ezúttal már nem a teljes visszavonásról voksoltak, hanem csak a törvény egyes részeinek megsemmisítéséről. A péntek hajnalig tartó szavazáson azonban ez a kísérlet is elbukott. Három republikánus szenátor, köztük John McCain csatlakozott a demokratákhoz, így a javaslatot 51:49 arányban leszavazták. 

"Várják meg a show-t" - mondta az agydaganattal küzdő John McCain a riportereknek a drámai estén, amikor megérkezett a szavazásra. Rajta kívül a Maine-i Susan Collins és az alaszkai Lisa Murkowski szavazott a visszavonás ellen a republikánusok közül.

Az első kommentárok Donald Trump és a Republikánus Párt megalázó vereségének minősítették a szavazás eredményét. Mind az elnök, mind a republikánus politikusok fő választási ígérete az Obamacare visszavonása és új egészségbiztosítási törvény elfogadása volt. 

Az elnök a szavazás után azt írta: három republikánus és 48 demokrata cserben hagyta az amerikaiaikat. "Ahogy az elejétől kezdve mondom, hadd omoljon össze az Obamacare, aztán majd megállapodunk." (MTI, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt