John McCain szembement a republikánusokkal, elbukott az egészségügyi reform visszavonása

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: Zach Gibson/AFP

Az amerikai szenátusban péntek hajnalban ismét leszavazták az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény egyes részeinek visszavonásáról szóló javaslatot.

A szenátorok már harmadszor szavaztak, hogy megpróbálják visszavonni az Obamacare-t, legutóbb szerdán bukott el a próbálkozás. Ezúttal már nem a teljes visszavonásról voksoltak, hanem csak a törvény egyes részeinek megsemmisítéséről. A péntek hajnalig tartó szavazáson azonban ez a kísérlet is elbukott. Három republikánus szenátor, köztük John McCain csatlakozott a demokratákhoz, így a javaslatot 51:49 arányban leszavazták. 

"Várják meg a show-t" - mondta az agydaganattal küzdő John McCain a riportereknek a drámai estén, amikor megérkezett a szavazásra. Rajta kívül a Maine-i Susan Collins és az alaszkai Lisa Murkowski szavazott a visszavonás ellen a republikánusok közül.

Az első kommentárok Donald Trump és a Republikánus Párt megalázó vereségének minősítették a szavazás eredményét. Mind az elnök, mind a republikánus politikusok fő választási ígérete az Obamacare visszavonása és új egészségbiztosítási törvény elfogadása volt. 

Az elnök a szavazás után azt írta: három republikánus és 48 demokrata cserben hagyta az amerikaiaikat. "Ahogy az elejétől kezdve mondom, hadd omoljon össze az Obamacare, aztán majd megállapodunk." (MTI, Guardian)