Lipcsei magyarok sem értik, miféle migránsőrületről beszél a magyar vívószövetség főtitkára

bűnügy
2017 július 28., 10:04
comments 604

Több Lipcsében élő 444-olvasó írt a szerkesztőségi címünkre azok után, hogy a közmédiában Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára utcán bozótvágóval hadonászó és csecsemőrabló migránsokról beszélt. Rákérdeztünk, és sem a városvezetés, sem a helyi rendőrség nem tudott olyan incidenssorozatról, amiben nyilatkozatában a magyar sportvezető utalt, pedig olyanokat is mondott, mint hogy 

„napos szinten van hangoskodás, van tülekedés, óránként jön a rendőrség vagy a mentő”.  

Boczkó elmondása szerint a helyzet annyira drámai volt, hogy 

„városban uralkodó kritikus biztonsági helyzet miatt a magyar csapat úgy döntött, mindenki csak csoportosan és kizárólag sötétedés előtt mehet az utcára”.  

Nem hallott hasonló erőszakról a helyi Leipziger Volkszeitung lap sem. Az újságban is cáfolták az attrocitásokat az illetékesek, sőt megszólalt a magyar vívóknak helyt adó hotel igazgatója is. Michael Lehmann azt nyilatkozta, hogy a magyar csapat semmilyen panaszt nem jelzett feléjük. A 444-nek a rendőrség egyedül egy délután intézkedésről számolt be, ahol egy feltehetőleg észak-afrikai származású pár vitatkozott össze, de bűncselekmény elkövetése fel sem merült.  

Mindennek dacára a magyar közmédia képes volt azzal a címmel utánlőni a riportnak, hogy "A német rendőrség is elismerte a lipcsei támadást", az erőszakos közállapotok alátámasztására pedig egy 500 kilométerrel távolabbi esetet hoztak fel. Természetesen a kormánypárti lapok is sorra átvették a cikket. 

Kiakadtak a riporton a helyi magyarok is, és több levelet küldtek a szerkesztőségbe arról, micsoda képtelenség, amit a közmédia állít. Az például több levélben is visszaköszönő elem volt, hogy a helyi emigráns magyarok 

nagyobb biztonságban érzik magukat Lipcsében, mint Budapesten. 

Lipcse főtere, a Marktplatz
photo_camera Lipcse főtere, a Marktplatz Fotó: Peter Eding/dpa/AFP

Egy nap alatt az alábbi vélemények és meglátások érkeztek. Anna nyitotta a sort:

"Tavaly ősz óta élek Lipcsében, és fiatal magyar lányként határozottan nagyobb biztonságban érzem magam mint Budapesten. Tíz hónap alatt nem ért annyi zaklatás mint otthon egy naposabb délutánon, verekedést vagy aggresszív viselkedést sose láttam. Sok külföldi él a városban, többek között muszlimok is, de többségük másod vagy harmadgenerációs török és nem menekült. Külföldiként sok nemzetközi esemlnyen vettem részt, ami által találkoztam menekültekkel is és mindegyikük igyekezett megtanulni németül és integrálódni, és semelyik némettől nem hallottam nagyobb panaszt rájuk, mint hogy hangosak. 

Egyedül lakom, éjszaka is egyedül járok el otthonról néha a város túlsó felébe, és akár biciklivel, akár villamossal mentem sose éreztem hogy félnem kéne bárkitől. Németország állítólag legveszélyesebb utcája, az Eisenbahnstraße is itt található, melyet többször is bejártam alkalomadtán éjszaka és egyedül, és soha nem volt semmilyen incidensem (ami Budapest belvárosáról fényes nappal se mondható el). 

Lényegében számomra kiakasztó, hogy egy ilyen cikk megjelenhet az Origoban, hogy még mindig megy a migránsozás, hogy egy csapat felnőtt férfi Németországban nem merjen kimenni az utcára. A csecsemőhöz nem tudok hozzászólni, de mivel semelyik német újság nem említette meg ezzel megcáfolva érzem a hírt." 

Bence cserediákként tanul Lipcsében, ezt írta: 

"Olvastam a Czinkóczi Sándor cikkét a magyar vivócsapatot ért migránstámadásokról. Cserediák vagyok a lipcsei egyetemen március óta, nemsokára indulok vissza Budapestre. Így különösen jó volt olvasni a sorokat, mivel semmi ilyet nem lehet tapasztalni 4 hónapja Lipcseben. Ha ki szeretnétek egészíteni a cikket, szívesen lövök pár képet a főtérről, vagy bármi. Elég unalmas képek lennének, mert rossz idő van, es nincs/alig van ember kinn. Grunau kerület egyik kollégiumában lakom. Ez egy dél-nyugati külkerület, ahol csak nyugdíjasok és arab családok élnek. Nagyon gyakran járok későn haza - mégsem törtent semmi attrocitas ellenem.

Lipcse belvárosa Fockenbergből
photo_camera Lipcse belvárosa Fockenbergből Fotó: Wikipedia

Péter sem hitt a szemének, amikor meglátta és meghallotta a közmédia tudósítását:

"Hat éve élünk Lipcsében, és mondanom sem kell padlóig esett állal olvassuk a legfrissebb állami agymenest. Nyílván ezt is csak itthon lehet eladni, hiszen az emberek nem ismerik mekkora különbségek vannak meg Németorszagon belül is. Lipcse ugyanis azon városok egyike, ami még igencsak német. Ez alatt azt értem, hogy meglehetősen kevés a bevándorló bármilyen egyéb német városhoz képest is. Amíg Frankfurtban vagy Hamburgban tényleg sok idegen arcot lát az ember, addig Lipcsében ez nem jellemző, ill. csak egy jól behatárolható területen. És ez sem egy no-go zona. Kb. 10 percre lakunk tőle, gyakran sétálunk erre, beülünk egy ebédre. Szoval a lényeg: ahol a magyar csapat lakott, az a leírás alapján a varos közepe, ahol leginkább csak drága hotelek es boltok találhatók. Ehhez képest a bevándorló negyed nagyjából 2 km-re van, az Eisenbahstrasse, Stadteilpark Rabet rész mellett. Azt le merném fogadni, hogy ők arra nem jártak, ez nem a turista negyed. Lipcse egy abszolút békés város, sose volt semmi problémánk. Mivel 25 évet éltem Pesten, ezért elég jó összehasonlítási alapom van: vannak a 8. kerületnek olyan részei, amit nem feltétlenül javasolnék külföldieknek látogatásra, ezzel szemben Lipcsében tényleg nyugodtan lehet bármerre járni, a város teljesen biztonságos. (...)"

Zoltán a segítségét is felajánlotta, hogy az ehhez hasonló valótlanságok helyükre kerüljenek a magyar médiában: 

"Lipcsei lakos vagyok, 18 éves korom óta Németországban élek es ennyire még soha nem háborodtam fel egy Németországról megjelent lehúzó cikken sem, ami a magyar médiában megjelent, mint ezen. Egy igaz szó sincs benne Lipcséről. Kimondottan felháborító, amilyen gyűlölettel ír a cikk a bevándorlókról, amellett hogy még egyszer mondom, az egész cikk egyetlen hazugság Lipcséről. (...) A Potsdami egy rövid ideig a Pécsi Egyetemen és Fejlesztéspolitikát a Bécsi Egyetem, jelenleg a Lipcsei Egyetem pályázója vagyok egy PhD helyre."

Márk régi ismerős Berlinből, három éve Lipcsében él. Azt írta, hogy alig látott migránst az elmúlt években, különösen más városokhoz képes, sőt, Budapesten kevésbé érzi magát biztonságban külső kerületekben, de néha még a vigalmi negyedben is. "Nyugat-Lipcséban lakom és az inkább berlini hangulatú. Ellenben a keletin erősebb a multikulti és több az elhagyott foglaltház, de nekem ettől még az a rész is barátságosnak tűnt. (...) "maximum a suttyó részeg helyi lakosok hőbörognek maximum és nem a migránsok. Kibaszott nyugodt város." 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly a helyi sajtó is beszámolt a lipcsei bűnesetek számának kiugró növekedéséről, aminek egyik okaként a lakosságszám növekedését hozták fel, ami utalhat migrációs hatásra, de Lipcse a német fiatalok köreiben is népszerű hely lett. Ráadásul a 600 ezres kelet-német településen más német nagyvárosokhoz képest sokkal kevesebb bevándorló érkezett, míg a jelentősebb tömegeket befogadó Hamburgban vagy Münchenben például csökkent a bűnözés.

A Magyar Vívó Szövetség - elnöke Csampa Zsolt, 2006 óta fideszes képviselő - mindenesetre nagyon "beleállt" a történetbe: Facebook-oldalukon megosztottak két videót. Az egyiken az látszik, hogy egy férfivel szemben intézkednek rendőrök, a másikon néhány fiatal álldogál egy utcasarkon, majd rendőrökkel váltanak szót. A szövetség munkatársai azt írták a klip alá, hogy a szövetség "mindenben támogatja Boczkó Gábor főtitkárt".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.