18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Trump stábját trágár háború feszíti szét

külföld
2017 július 28., 04:18
comments 121

Érzelmekkel túlfűtött, agresszív és trágár kirohanást intézett Donald Trump új kommunikációs főnöke az elnöki stáb többi tagja ellen. 

Ryan Lizza, a New Yorker újságírója megtudta valakitől, hogy a Fox News előző főnökével, és a jobbos összeesküvés-elméletekről szívesen értekező műsorvezetővel, Sean Hannityvel vacsorázott az elnök. Az újságíró ezt ki is írta a Twitterre.

Anthony Scaramucci, az amerikai elnök frissen kinevezett kommunikációs főnöke ettől idegrohamot kapott. Azt követelte Lizzától, hogy adja ki az informátorát. Amikor az újságíró erre nem volt hajlandó, akkor kezdődött Scaramucci őrjöngése a telefonba:

"Kinyírok mindenkit a kommunikációs stábból!"

Aztán kifejtette, hogy szerinte az elnök kabinetfőnöke, Reince Priebus szivárogtatta ki a vacsoravendégekről szóló hírt, csak azért, hogy megpuccsolja őt. (Kis színes háttér: Scaramuccinak már januárban állást ígért Trump a Fehér Házban, aki el is adta a cégét, hogy mehessen a politikába, de Priebus az utolsó pillanatban megakadályozta a kinevezését, de aztán a múlt héten mégis fontos pozíciót kapott, mire lemondott az elnök eddigi sajtófőnöke, aki Priebus embere volt, és közben Scaramucci kikötötte a szerződésében, hogy nem Priebusnak, hanem közvetlenül az elnöknek adja a beszámolóit.)

Anthony Scaramucci
photo_camera Anthony Scaramucci Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Scaramucci először azzal érvelt a New Yorker tudósítójának, hogy hazafias kötelessége kiadni az informátorát, aztán azzal próbálta zsarolni, hogy mindenkit ki fog rúgni az elnöki stábból, és akkor nem egy ember, hanem egy egész sajtóosztály állása szárad majd a lelkén.

Aztán begurult: "Mindegyiket kirúgom. Kirúgtam egy arcot nemrég. Holnap kirúgok még hármat vagy négyet. Egyszer elérek ahhoz, aki szivárogtatott neked. Ha kell egy szivárogtatás, akkor itt van az, hogy Reince Priebusnak hamarosan le kell mondania."

Sőt:

"Reince egy kibaszott paranoiás skizofrén." Majd parodizálni kezdte: "Oh, Bill Shine idejön. (ő az egyik kiszivárgott vacsoravendég - szerk.) Hadd szivárogtassam ki ezt a kurva infót, hogy szétkúrjam ezeknek az embereknek a dolgait, ahogy fél évig szétkúrtam Scaramuccit is." (Itt arra utalt, hogy Priebus nem engedte kinevezni Scaramuccit januártól mostanáig.)

Utána azon őrjöngott, hogy szerinte Priebus kiszivárogtatott valami kellemetlent a pénzügyeiről, és ráhívta az FBI-t meg az igazságügyi minisztériumot is ezért, de azok a szarháziak semmit se tettek. Ezt gyorsan kiírta a Twitterre is. Aztán két óra múlva letörölte.

Kiderült ugyanis, hogy a kiszivárogtatottnak hitt dokumentumok valójában nyilvános adatok voltak, és egy bank dokumentációjában találta a Politico egyik újságírója.

Utána Steve Bannont, az elnök volt kampányfőnökét és mostani tanácsadóját szidta:

"Én nem vagyok Steve Bannon, hogy megpróbáljam leszopni a saját faszomat. Nem magamat építem, hanem azért vagyok itt, hogy a hazámat szolgáljam." Hitvallását így részletezte: "Ki akarom nyírni az összes szivárogtatót, és rendbe akarom tenni az elnök ügyeit, hogy az amerikai népet sikerre vigyük."

Amikor az egész beszélgetés nyilvánosságra került, akkor pedig azt írta a Twitterre, hogy színes nyelvet használt ugyan, amit sajnál, de továbbra is küzdeni fog az elnökért. (New Yorker, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.