Még van mit tanulni példaképeinktől, az oroszoktól költségtúllépésben

Tüzijáték a Kresztovszki Stadionnál a Konföderációs kupa július 2-i döntője után.Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A nap tán legkevésbé meglepő híre, hogy az eredetileg tervezett sokszorosára ugrott a 2018-as oroszországi labdarúgó vébé rendezési költsége. Az Economist tudósítása szerint bár Vlagyimir Putyin azt remélte, hogy a jövő évi világbajnokság majd elterelheti a közvélemény figyelmét az egyre nagyobb felháborodást kiváltó korrupcióról, a beruházások körüli visszásságok inkább csak felerősítették az aggályokat.

Példaként a Putyin szülővárosában, a Néva partján felhúzott, nagyon impozáns, japán tervezésű Kresztovszki Stadiont hozták fel. Az eredetileg sem olcsó építmény költségei végül 540 százalékkal haladták meg a tervezettet, részben olyan apróságok miatt, hogy az egész épületet újra kellett tervezni. A kivitelezők ugyanis attól tartottak, hogy az eredeti terveken szereplő tetőszerkezet nem fogja elbírni a téli hóréteg és a szél együttes nyomását.

De teljesen ki kellett cserélni magát a játékteret is, mert az megbukott a FIFA vizsgálatán. Ehhez képest az a 351 ezer dollár, amit a régió alkormányzója kenőpénzként tett el a világításra kötött szerződés aláírásakor, már aprópénznek számít.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.