A német közlekedési hatóság is falazott a csaló német autógyártóknak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A szövetségi közlekedési minisztérium felügyelete alatt álló német közúti közlekedési hatóság (KBA) is együttműködött a német autógyárakkal a kibocsátási csalások eltussolásában, írja a Bild, aminek sikerült megszereznie a KBA a Porsche egyik terepjárótípusáról, a Macanról írt jelentésének első vázlatát. Abban még kerek perec leírják, hogy a Macan kipufogógáz-tisztító rendszere a gyártó által alkalmazott megoldás révén közúti forgalomban leáll, így a kocsi a megengedettnél több káros anyagot bocsát ki.

A jelentés végleges verziójában ehelyett végül csak azt írják, hogy a berendezés "működése megváltozik". A minisztérium az újság megkeresésére azzal védekezett, hogy a hatóság és a gyártók közti "párbeszéd" az ilyen technikai kérdésekről "nemzetközileg bevett és szükséges" gyakorlat. Az ellenzéki Zöldek szerint viszont valójában azt bizonyítja, hogy a német kormány már a kibocsátási botrány kirobbanása előtt tudott a csalásokról.

A tárca végül bő másfél év után, az előző héten elrendelte a 3,0 literes dízelmotorral szerelt Cayenne terepjáró modellek visszahívását a kibocsátási értékeket módosító szoftver miatt, és bevonta a modell típusengedélyét. A Bild szerint ugyanakkor a Cayenne és a Macan műszaki paraméterei csaknem teljesen egyeznek, vagyis ha a Cayenne nem megfelelő, a Macan se lehet az. (Via MTI. Címlapkép: Jason Goulding / Flickr CC BY 2.0)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.