A német közlekedési hatóság is falazott a csaló német autógyártóknak

gazdaság
2017 július 31., 10:55

A szövetségi közlekedési minisztérium felügyelete alatt álló német közúti közlekedési hatóság (KBA) is együttműködött a német autógyárakkal a kibocsátási csalások eltussolásában, írja a Bild, aminek sikerült megszereznie a KBA a Porsche egyik terepjárótípusáról, a Macanról írt jelentésének első vázlatát. Abban még kerek perec leírják, hogy a Macan kipufogógáz-tisztító rendszere a gyártó által alkalmazott megoldás révén közúti forgalomban leáll, így a kocsi a megengedettnél több káros anyagot bocsát ki.

A jelentés végleges verziójában ehelyett végül csak azt írják, hogy a berendezés "működése megváltozik". A minisztérium az újság megkeresésére azzal védekezett, hogy a hatóság és a gyártók közti "párbeszéd" az ilyen technikai kérdésekről "nemzetközileg bevett és szükséges" gyakorlat. Az ellenzéki Zöldek szerint viszont valójában azt bizonyítja, hogy a német kormány már a kibocsátási botrány kirobbanása előtt tudott a csalásokról.

A tárca végül bő másfél év után, az előző héten elrendelte a 3,0 literes dízelmotorral szerelt Cayenne terepjáró modellek visszahívását a kibocsátási értékeket módosító szoftver miatt, és bevonta a modell típusengedélyét. A Bild szerint ugyanakkor a Cayenne és a Macan műszaki paraméterei csaknem teljesen egyeznek, vagyis ha a Cayenne nem megfelelő, a Macan se lehet az. (Via MTI. Címlapkép: Jason Goulding / Flickr CC BY 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.