Fél európányi szemétszigetet találtak a Csendes-óceán déli részén

2017 július 31., hétfő 5:45
217

2,5 millió négyzetkilométernyi lehet a teljes kiterjedése annak az úszó szemétszigetnek, amit Charles Moore és önkéntesei fedeztek fel a Csendes-óceán déli vizein, az óceán azon részén, ahol a környező nagy áramlatok viszonylag stabil, nem elmozgó vízfelületet hoznak létre (ún. gyre). Moore fedezte fel a kilencvenes években az első ilyen úszó hulladékszigetet, vagy már inkább hulladékkontinenst a Csendes-óceán északi részén.

Most megfigyelései és tapasztalatai alapján, a hulladékréteg sűrűsége alapján úgy becsüli, hogy az óceán déli részén felfedezett sziget hatalmas, kb. fél nyugat-európányi úszó hulladéksziget tíz évvel az északi csendes-óceáni után alakulhatott ki.

A déli hulladéksziget jellemzően apró műanyaghulladékból állt össze. "Csak kevés nagyobb darabot találtunk, egy-két bóját, pár horgászkelléket, de többnyire ezek is össze voltak törve" - mondta Moore. De akármilyen aprók ezek a műanyagdarabok, annyi van belőlük, hogy az ENSZ Oceánkonferenciájának becslései szerint 2050-re össztömegük meghaladja majd az óceánban élő halak össztömegét. Ráadásul ezek az apró, kozmetikai termékekből folyamatosan a vízbe kerülő, évtizedek alatt lebomló, folyamatosan morzsolódó mikrogyöngyök könnyen az állatok szervezetébe kerülhetnek. (Via Weather.com)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt