Fél európányi szemétszigetet találtak a Csendes-óceán déli részén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

2,5 millió négyzetkilométernyi lehet a teljes kiterjedése annak az úszó szemétszigetnek, amit Charles Moore és önkéntesei fedeztek fel a Csendes-óceán déli vizein, az óceán azon részén, ahol a környező nagy áramlatok viszonylag stabil, nem elmozgó vízfelületet hoznak létre (ún. gyre). Moore fedezte fel a kilencvenes években az első ilyen úszó hulladékszigetet, vagy már inkább hulladékkontinenst a Csendes-óceán északi részén.

Most megfigyelései és tapasztalatai alapján, a hulladékréteg sűrűsége alapján úgy becsüli, hogy az óceán déli részén felfedezett sziget hatalmas, kb. fél nyugat-európányi úszó hulladéksziget tíz évvel az északi csendes-óceáni után alakulhatott ki.

A déli hulladéksziget jellemzően apró műanyaghulladékból állt össze. "Csak kevés nagyobb darabot találtunk, egy-két bóját, pár horgászkelléket, de többnyire ezek is össze voltak törve" - mondta Moore. De akármilyen aprók ezek a műanyagdarabok, annyi van belőlük, hogy az ENSZ Oceánkonferenciájának becslései szerint 2050-re össztömegük meghaladja majd az óceánban élő halak össztömegét. Ráadásul ezek az apró, kozmetikai termékekből folyamatosan a vízbe kerülő, évtizedek alatt lebomló, folyamatosan morzsolódó mikrogyöngyök könnyen az állatok szervezetébe kerülhetnek. (Via Weather.com)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.