Fél európányi szemétszigetet találtak a Csendes-óceán déli részén

külföld
2017 július 31., 05:45
comments 217

2,5 millió négyzetkilométernyi lehet a teljes kiterjedése annak az úszó szemétszigetnek, amit Charles Moore és önkéntesei fedeztek fel a Csendes-óceán déli vizein, az óceán azon részén, ahol a környező nagy áramlatok viszonylag stabil, nem elmozgó vízfelületet hoznak létre (ún. gyre). Moore fedezte fel a kilencvenes években az első ilyen úszó hulladékszigetet, vagy már inkább hulladékkontinenst a Csendes-óceán északi részén.

Most megfigyelései és tapasztalatai alapján, a hulladékréteg sűrűsége alapján úgy becsüli, hogy az óceán déli részén felfedezett sziget hatalmas, kb. fél nyugat-európányi úszó hulladéksziget tíz évvel az északi csendes-óceáni után alakulhatott ki.

A déli hulladéksziget jellemzően apró műanyaghulladékból állt össze. "Csak kevés nagyobb darabot találtunk, egy-két bóját, pár horgászkelléket, de többnyire ezek is össze voltak törve" - mondta Moore. De akármilyen aprók ezek a műanyagdarabok, annyi van belőlük, hogy az ENSZ Oceánkonferenciájának becslései szerint 2050-re össztömegük meghaladja majd az óceánban élő halak össztömegét. Ráadásul ezek az apró, kozmetikai termékekből folyamatosan a vízbe kerülő, évtizedek alatt lebomló, folyamatosan morzsolódó mikrogyöngyök könnyen az állatok szervezetébe kerülhetnek. (Via Weather.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.