Fél európányi szemétszigetet találtak a Csendes-óceán déli részén

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

2,5 millió négyzetkilométernyi lehet a teljes kiterjedése annak az úszó szemétszigetnek, amit Charles Moore és önkéntesei fedeztek fel a Csendes-óceán déli vizein, az óceán azon részén, ahol a környező nagy áramlatok viszonylag stabil, nem elmozgó vízfelületet hoznak létre (ún. gyre). Moore fedezte fel a kilencvenes években az első ilyen úszó hulladékszigetet, vagy már inkább hulladékkontinenst a Csendes-óceán északi részén.

Most megfigyelései és tapasztalatai alapján, a hulladékréteg sűrűsége alapján úgy becsüli, hogy az óceán déli részén felfedezett sziget hatalmas, kb. fél nyugat-európányi úszó hulladéksziget tíz évvel az északi csendes-óceáni után alakulhatott ki.

A déli hulladéksziget jellemzően apró műanyaghulladékból állt össze. "Csak kevés nagyobb darabot találtunk, egy-két bóját, pár horgászkelléket, de többnyire ezek is össze voltak törve" - mondta Moore. De akármilyen aprók ezek a műanyagdarabok, annyi van belőlük, hogy az ENSZ Oceánkonferenciájának becslései szerint 2050-re össztömegük meghaladja majd az óceánban élő halak össztömegét. Ráadásul ezek az apró, kozmetikai termékekből folyamatosan a vízbe kerülő, évtizedek alatt lebomló, folyamatosan morzsolódó mikrogyöngyök könnyen az állatok szervezetébe kerülhetnek. (Via Weather.com)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.