Mike Pence keményen bírálta Oroszországot balti látogatásán

külföld
2017 július 31., 02:38
comments 48

Felkeményedni látszik az Egyesült Államok kormányának Oroszországgal szembeni politikája. Egyrészt Donald Trump elnök hamarosan aláírhatja az új, szigorúbb szankciókat bevezető törvényt, amelyre válaszul Vlagyimir Putyin már 755 amerikai diplomata kiutasítására készül. A törvényt az eredeti tervek szerint Trump még vasárnap aláírta volna, de ennek megtörténtéről egyelőre nem érkezett hír. Alelnöke, Mike Pence viszont baltikumi látogatására érkezve Tallinban tolmácsolta Trump üzenetét: "Oroszország destabilizáló törekvései, ukrajnai tevékenysége és az, hogy gonosz rezsimeket támogatnak, elfogadhatatlan." Pence látogatása egyrészt ezt, az oroszokkal szembeni látványos kiállást, egyben az Oroszország által leginkább fenyegetett NATO-szövetségesek, a három apró balti állam megnyugtatását szolgálta. Ennek részeként hangzott el a nyilatkozat, és ennek része az is, hogy Pence amerikai rakétaelhárító rendszerek telepítéséről is tárgyal Észtországban.

Ugyanezt a célt szolgálja, hogy Pence a látogatásán, amelyen a lett és a litván elnökökkel is találkozik majd, ismét megerősítette az USA elkötelezettségét a NATO 5., a kölcsönös védelmet garantáló cikkelye mellett. (Via Axios, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.