Szégyelli Mészáros Lőrinc vizét a Volán?

gazdaság
2017 július 31., 12:10
comments 63

Csepp a tengerben a magyarországi állami vásárlások sorában 4188 palack ásványvíz, mégis össze tudta zavarni az érintetteket, és ez alkalmat adott arra, hogy Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető feljelentést tegyen a rendőrségen.

Tóth Bertalan egyszerre két vonalon fordult közérdekű adatigényléssel, hogy megtudja, mennyi vizet vesz a Volán Mészáros Lőrinc ásványvizéből, a Vivienből, amit a Vivienvíz Kft. forgamaz. 

Júniusban már kiderült, hogy a MÁV-nak közel félmilliárd forintos keretszerződése van Vivienre, így logikusnak tűnt megkérdezni, hogy mi a helyzet a  busztársaságoknál, illetve az őket felügyelő fejlesztési minisztériumnál.

Meglepő módon ellentmondó válaszok érkeztek.

A Volánbusz Zrt. szó szerint azt válaszolta, hogy „társaságunknak nincs szerződése a kérdezett Kft-vel”. A kérdezett Kft. a Vivienvíz kft. volt.

Közben a Volánbuszt felügyelő fejlesztési minisztérium nevében Fónagy János államtitkár kiadott egy nagy táblázatot, ami az összes helyközi busztársaság vízbeszállítói szerződéseit tartalmazza, és ebben pedig az áll, hogy a Volánbusz Zrt. 4188 darab félliteres vizet vett a Vivientől, 268 ezer forint + ÁFA értékben. (Ez amúgy teljesen korrekt árnak tűnik, áfával együtt sem éri el a 82 forintot egy palack.)

(Fónagy válaszából kiderül, a budapesti központú Volánbusz Zrt.-n kívül az Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ szerződött még Mészárosékkal, ők 900 db egyliteres palackot vettek, 72 ezer forint + ÁFA-ért, vagyis bruttó 101,6 forint volt nekik egy kétszer akkora palack, mint amekkorát a Volnábusz vett.)

Annyira kicsi összegről van szó, amely miatt értelmetlennek látszik minden trükközés, hazudozás. Mindenesetre Tóth Bertalan közérdekű adattal visszaélés alapos gyanújával feljelentést tett a ferencvárosi rendőrkapitányságon (ott van a Volánbusz Zrt. székhelye), hiszen a két válasz összeegyeztethetetlen. Vagy a Volánbusz Zrt. próbált eltitkolni 4188 palackot, vagy Fónagy János államtitkár mondta be csak úgy a bevásárlást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.