A Kúria is elutasította a Fidesz keresetét, fizetniük kell a Helsinki Bizottságnak a hamis vádak miatt

politika
2017 augusztus 01., 07:36
comments 193

A Kúria is kimondta: 

a Fidesz megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, ezért nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezik a pártot.

A Fidesz még 2015-ben azzal vádolta a Helsinkit, hogy "a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil szervezetként adatokat hamisít". Tavaly júniusban már bírósági ítélet mondta ki, hogy ezzel megsértették a szervezet jó hírnevét, ezért pedig pénzbüntetést kell fizetniük és bocsánatot kell kérniük.

link Forrás

A Fidesz felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, de ez a tesület sem jutott más eredményre, fenntartják a jogerős ítéletet. Azt írják: 

"A véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisításra." 

"Hazudozni még egy kormánypártnak sem szabad" - értékeli az ítéletet a Helsinki Facebook-posztja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.