A Kúria is elutasította a Fidesz keresetét, fizetniük kell a Helsinki Bizottságnak a hamis vádak miatt

A Kúria is kimondta: 

a Fidesz megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, ezért nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezik a pártot.

A Fidesz még 2015-ben azzal vádolta a Helsinkit, hogy "a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil szervezetként adatokat hamisít". Tavaly júniusban már bírósági ítélet mondta ki, hogy ezzel megsértették a szervezet jó hírnevét, ezért pedig pénzbüntetést kell fizetniük és bocsánatot kell kérniük.

A Fidesz felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, de ez a tesület sem jutott más eredményre, fenntartják a jogerős ítéletet. Azt írják: 

"A véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisításra." 

"Hazudozni még egy kormánypártnak sem szabad" - értékeli az ítéletet a Helsinki Facebook-posztja.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.