Csak ámulsz Scaramucci tíznapos karrierjén a Fehér Házban? Ugyan már, Havas Henrik 1995-ben lenyomta ezt!

media
2017 augusztus 01., 05:50
comments 82

Scaramucci: 10 nap

Anthony Scaramucci
photo_camera Anthony Scaramucci Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Hétfő óta szűnni nem akaró, hisztérikus nevetés zaja hallatszik át Amerikából, mióta kiderült, Anthony Scaramuccit tíz nap után kirúgták a Fehér Ház sajtófőnöki posztjáról. Sőt, igazából még hivatalba sem lépett, így ki sem rughatták, de a lényeg, hogy Fehér Ház-i karrierje nem élte túl a New Yorker riporterével folytatott médiatörténeti telefonbeszélgetését a saját faszát szopó Steve Bannonról (szó szerinti idézet), és egyebekről.

A kilencvenes évek magyar politikai életére visszaemlékezve viszont mi csak legyinthetünk erre:

tíznapos karrier, ez nektek show???

Havas: 6 nap

Ezt 1995-ben megcsinálta Havas Henrik, ráadásul ő hat napot bírt.

Havas 1995 november elsején lépett hivatalba a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs ügyekkel megbízott címzetes államtitkáraként. Legfontosabb feladatának azt jelölte meg, hogy még a döntések előtt tájékoztassa a kormányt az intézkedések várható társadalmi hatásairól - emlékezett vissza 2008-ban az Index.

Néhány nappal később a Hét című tévéműsor közölte: a Havas-stáb egyik tagja, Mihályi Endre ellen rendőrségi vizsgálat folyik, mert alapítványi ügyvivőként angol szakos tanároknak és diákoknak angliai utat ígért, de az út elmaradt, és 5-7 millió forinttal nem tudott elszámolni. Mihályi saját magát jelentette fel a rendőrségen. Havas közölte, nem érzi magát felelősnek, de az MSZP aggódni kezdett, hogy a botrány árt a Bokros-csomag amúgy is népszerűtlen kormánynak.

Egy nappal később Havas lemondott a kormányzati tisztségről.

"Lényegében azért mondok le, mert a jelen körülmények között esélyt sem látok arra, hogy a főszerkesztőkkel, az ellenzékkel és persze némely újságíróval érdemi kapcsolat jöjjön létre"

- mondta. Havas azzal védekezett, hogy bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem ismeri Mihályit, de ezt nem írták meg az újságok, még a botrány kirobbanása után sem, ezért ezekkel az újságírókkal "nem akar együttműködni".

Demcsák: 0 nap

A versenyszámban érdemes még felidézni Demcsák Zsuzsa majdnem kormányszóvivőségét is 2007-ben a Gyurcsány-kormányban. A kinevezése már megtörtént, de néhány nappal azelőtt, hogy munkába állt volna, visszalépett, miután

a Magyar Nemzet férjének maffiakapcsolatairól írt, az Index pedig szemlézte a blogját, ahol azt fejtegette, nem szeretné rosszabb szociális helyzetű gyerekekkel egy bölcsődei csoportba járatni saját gyerekét.

"Az elmúlt hetek támadásai ellenére is szilárd maradt az elhatározásom, és nem változott az ok sem, amelyért elvállaltam a kormányszóvivői feladatot: a magam lehetőségeivel is támogatni akarom a kormánykoalíció reformjait. A jelenlegi helyzetben azonban úgy ítélem meg, hogy azzal segítek a leginkább, ha a kormányszóvivői felkéréstől elállok" - írta, miután elég forró lett körültte a levegő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.