Felfüggesztett börtönre ítélték a korábbi görög főstatisztikust

külföld
2017 augusztus 01., 18:54
comments 33

Az athéni fellebbviteli bíróság két év felfüggesztett börtönre ítélte Görögország egykori vezető statisztikusát, kötelességeinek megszegéséért. 

Andreas Georgiou elítélése azért okozott meglepetést az országban, mert a görög statisztikai hivatal (Elstat) vezetőjét egy másik bíróság már felmentette ugyanezen vádak alól nyolc hónappal ezelőtt. Az ügyet az ország legfőbb ügyésze nyitotta meg újra, miután felmerült a gyanú, hogy hibás eljárás folyt elsőre. 

A Financial Times beszámolója szerint Georgiou-t sokan amolyan bűnbaknak tartják Athénban, és úgy látják, hogy a korábbi Új Demokrácia-kormány intézkedései helyett inkább rákennék az adósságválság kialakulását és elburjánzását. 

Az egykori főstatisztikust azzal vádolták, hogy meghamisította a 2009-es költségvetési hiányszámokat, ezzel elérve, hogy Görögországnak külföldi hitelezőkhöz kelljen fordulnia, hogy kimentsék az országot, cserébe pedig kemény megszorításokat lehessen bevezetni. A gyanút táplálta, hogy Georgiou korábbi munkaadója a mentőhitelt nyújtó IMF volt. 

A három fellebbviteli bíró egyhangúlag arra jutott, hogy az Elstatot 2010 és 2015 között vezető Georgiou nem tájékoztatta egyes felmerülő kérdésekről az intézet tanácsát, igaz, az EU vonatkozó gyakorlatai szerint ezt eleve nem is tehette volna meg: az EU statisztikai hivatalát képviselő vezető tisztségviselő például tanúvallomásában arról beszélt, hogy a költségvetési deficitekről szóló információkat eleve csak erre kijelölt szakértőkkel oszthatják meg. 

Georgiou 2015 óta az Egyesült Államokban él, a tárgyalásán sem jelent meg. Az FT-nek azt mondta, hogy szabályszerűen járt el, ma is mindent ugyanígy kezelne. Elmondása szerint az EU és a görög törvények által biztosított függetlenség illeti meg a statisztikai hivatalt, és az éves eredményekről nem bizottságok szavaznak. Az ítéletet amúgy nem fogadja el, fellebbezni fog. 

A lap megszólított görög közgazdászokat is, akik szintén arról beszéltek, hogy inkább politikai, mintsem jogi ítélet született. Az Európai Bizottság is jelezte, hogy teljesen biztosak benne, pontosak voltak a görög adatok az érintett időszakban. 

Georgiou azután került bíróság elé, hogy az Elstat két korábbi bizottsági tagja azt állította, hogy az intézet vezetője úgy küldte meg a féléves beszámolókat az Eurostatnak, hogy előtte nem beszélte azokat át a bizottsággal. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.