Kína megnyitotta első külföldi katonai bázisát

külföld
2017 augusztus 01., 18:06
comments 21

Az évek óta egyre intenzívebben zajló afrikai expanzió egy újabb állomásakt kedden, a kínai népi hadsereg 90. születésnapjával egy napon, megnyitották Kína első külföldi katonai támaszpontját a kelet-afrikai Dzsibutiban. 

A kínai haditengerészet hajói ugyan 2008 vége óta jelen vannak Szomália partjainál és az Ádeni-öbölben, hogy más országokkal együtt a kalózkodás ellen küzdjenek, de ez az első ilyen jellegű kínai logisztikai bázis külföldön.

photo_camera Fotó: Wu Dengfeng/XINHUA

A kínai terjeszkedést nem nézték lelkesen Indiában, mivel a kínai hadsereg az Indiai-óceán északnyugati felén jelent meg ezzel a bázissal. A kínai hivatalos narratíva szerint a bázis a békefenntartó és humanitárius missziókra induló kínai hadihajók állomáshelye lehet majd. Kína nem is tekinti ezt katonai bázisnak, inkább amolyan logisztikai központnak, de a nemzetközi sajtó jellemzően inkább katonai bázisként kezeli. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.