Szökésüktől tartottak, ezért kellett hajnalban elhurcolni az ellenzéki vezetőket Venezuelában

külföld
2017 augusztus 01., 21:18
comments 13

Két nappal a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlési választások után a venezuelai titkosszolgálat (Sebin) kedd hajnalban elhurcolta az eddig házi őrizetben tartott Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket - közölték a családtagok. Az Európai Unió és az ENSZ illetékesei egyértelműen rossz irányba tett lépésnek minősítették López és Ledezma elhurcolását.

Ledezma korábban a venezuelai főváros polgármestere volt, López pedig a Népakarat nevű jobboldali ellenzéki párt alapítója. A hozzátartozóik szerint a két politikus sorsáért mostantól Nicolás Maduro elnök felel.

Ügyvédjeik és hozzátartozóik később közölték, hogy visszavitték őket a Caracastól pár órányi útra lévő Ramo Verde katonai börtönbe, ahol korábban a büntetésüket töltötték, mielőtt könnyítésként házi őrizetbe kerültek. López ügyvédje elmondta a sajtónak, hogy a nap folyamán találkozni akar a védencével. Ledezma felesége egy madridi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az ő ügyvédjeik is tudomást szereztek a férje hollétéről.

photo_camera Fotó: JUAN BARRETO/AFP

A helyi tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a történteket. A Legfelsőbb Bíróság azonban jókora késéssel bejelentette, hogy a két politikus szökésre készült, ezért vitték vissza őket a börtönbe.

López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték. Ezt az intézkedést sokan a belpolitikai viszály rendezése irányába tett előrelépésként értékelték. 

Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Madurót.

Az elmúlt napokban mindkét ellenzéki vezető felszólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.

Catherine Ray, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője kedden, brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az unió illetékesei szerint a venezuelai ellenzékiek elhurcolása "egyértelműen rossz irányba tett lépés", amely a feszültségek fokozódásához vezethet.

Kijelentette, az unió követeli, hogy a venezuelai vezetés szolgáljon több információval a fogvatartottak helyzetéről. Aláhúzta: a kormány feladata az intézményekbe vetett bizalom helyreállítása a feszültség csökkentése érdekében, továbbá az, hogy megteremtse a békét hozó, hatékony tárgyalások lehetőségét.

Az Európai Unió továbbra is arra kéri a szembenálló feleket, hogy tartózkodjanak az erőszak minden formájától - hangsúlyozta a szóvivő.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke keddi nyilatkozatában szankciók bevezetését javasolta a venezuelai vezetéssel szemben.

Arról tájékoztatott, hogy levelet küldött Jean-Claude Juncker európai bizottsági és Donald Tusk európai tanácsi elnököknek, amelyben a venezuelai kormány tagjainak, beleértve Nicolás Maduro elnök és környezete európai bankokban tárolt pénzeszközeinek befagyasztását és az uniós beutazásuk tilalmát kérte.

Az ENSZ főtitkára sürgős politikai tárgyalásokra szólította fel a venezuelai kormányt és ellenzékét, hogy el lehessen kerülni a helyzet további romlását.

"A főtitkár nyomatékosan kér minden venezuelait, különösen a hatalom képviselőit, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést a feszültség enyhítéséért, a további erőszak és emberéletek elvesztésének megelőzéséért, valamint a politikai párbeszédhez vezető út megtalálásáért" - közölte António Guterres szóvivője.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is a venezuelai kormányhoz fordult, és felszólította, hogy azonnal helyezze szabadlábra mindazokat, akiket "alapvető jogaik békés gyakorlása közben" tartóztattak le, és kiemelten említette a hajnalban a lakásából elhurcolt két ellenzéki politikust. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.