Trump maga diktálhatta le fia félrevezető nyilatkozatát az orosz találkozóról

külföld
2017 augusztus 01., 15:50
comments 43

A Washington Post hétfőn közölt információi szerint Donald Trump személyesen diktálta le nagyobbik fiának azt a július első felében közzétett, később félrevezetőnek bizonyult nyilatkozatot, amelyben az ifjabb Trump azt állította, az oroszokkal tartott 2016. júniusi találkozójáról, hogy annak nem volt köze apja elnökválasztási kampányához.

A WP azt írta, hogy az elnök jogi tanácsadói szerint Donald Trump közvetlen érintettsége fia félrevezető nyilatkozatában veszélyes jogi helyzetet teremthet. 

"Ez felesleges volt" - idézte a lap az elnök egyik, neve elhallgatását kérő tanácsadóját.
Ifjabb Donald Trump tavaly júniusban a New York-i Trump-toronyban találkozott Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnővel és kísérőivel, két nappal azután, hogy Donald Trump elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét. A megbeszélésen jelen volt Jared Kushner, az elnök veje és azóta fehér házi tanácsadója, valamint Paul Manafort, Trump kampányának menedzsere is.

A találkozóról elsőként a New York Times számolt be idén július 9-én, azt állítva, hogy Veszelnyickaja terhelő dokumentumokat ígért ifjabb Trumpnak Hillary Clintonról, a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. Veszelnyickaja tagadta a hírt. Július 11-én ifjabb Trump elektronikus leveleinek egész sorát hozta nyilvánosságra, amelyekből kiderült, türelmetlenül várta a találkozót Veszelnyickajával, miután azt mondták neki, hogy az orosz ügyvédnő Clintonra nézve terhelő dokumentumokkal tud szolgálni, az orosz főügyész közreműködésével.

A Washington Post információi szerint Trump elnök tanácsadói - megvitatva a New York Times tényfeltáró írását - egyetértettek abban, hogy az ifjabb Trumpnak egy hitelt érdemlő beszámolóval kell szolgálnia a történtekről, oly módon, hogy az később se legyen vállalhatatlan.

Ifjabb Trump ezt követően küldte el a NYT-nak a Washington Post szerint félrevezető nyilatkozatot, amelyben azt állította, hogy a találkozón nem apja elnökválasztási kampányáról volt szó, hanem elsősorban egy orosz gyerekek amerikai örökbefogadásáról szóló programot vitattak meg.

A Washington Post információi szerint a nyilatkozat szövegét - jogászainak tanácsa ellenére - "személyesen Donald Trump diktálta le" az elnöki különgép fedélzetén, miközben hazafelé tartott a G20-as országcsoport hamburgi csúcstalálkozójához kötődő európai útjáról. 

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: az amerikai elnök jogi tanácsadói úgy szerették volna bemutatni a tavalyi találkozót, mintha annak hátterében demokrata párti politikusok álltak volna, hogy csapdát állítsanak ifjabb Donald Trumpnak és magának a republikánus elnökjelöltnek.

Jay Sekulow, az elnök jogi tanácsadó csapatának tagja közleményben reagált a Washington Post hétfői írására, azt állítva, hogy a cikkben szereplő információk "félrevezetőek, pontatlanok és nem helytállóak". A Fehér Ház egyelőre nem reagált a Washington Post állításaira.

A 2016-os amerikai elnökválasztás feltételezett orosz befolyásolásának, valamint Donald Trump kampánystábjának orosz kapcsolatai ügyében széles körű vizsgálat zajlik az amerikai kongresszus illetékes bizottságaiban, és független vizsgálatot folytat az ügyben az igazságügyi minisztérium által kinevezett Robert Mueller különleges ügyész, az FBI korábbi igazgatója is. (MTI, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.