Egymillió kisgyereket fenyeget a kolerajárvány Jemenben

külföld
2017 augusztus 02., 05:50
comments 29
Ezt a jemeni kisfiút is kolera gyanújával szállították egy segélyszervezet orvosi sátrához a főváros, Szanaa közelében.
photo_camera Ezt a jemeni kisfiút is kolera gyanújával szállították egy segélyszervezet orvosi sátrához a főváros, Szanaa közelében. Fotó: Hani Al-Ansi/dpa Picture-Alliance/AFP

Jemenben polgárháború, háború, éhínség és immár kolerajárvány is dúl, ez utóbbi a Save the Children nevű nemzetközi segélyszervezet szerint legalább egymillió, öt évesnél fiatalabb, az éhezéstől már amúgy is legyengült gyermek életét fenyegeti.

A kolerajárvány két éve kezdett tombolni, azóta már 425 ezren betegedtek meg kolerában és legalább 1900-an haltak bele. A Save the Children adatai szerint az új esetek 44 százalékában 15 évesnél fiatalabbak fertőződnek meg, és a halálos áldozatok harmada is ebből a korcsoportból kerül ki.

"Az a tragikus, hogy a kolera és az alultápláltság is kezelhető lenne a legalapvetőbb egészségügyi ellátással, de a kórházak és rendelők elpusztultak, az állami egészségügy dolgozói egy éve nem kaptak fizetést, a létfontosságú segélyszállítmányok célba jutását pedig akadályozzák" - mondta a Save the Children vezetője, Tamer Kirolos.

Az ENSZ számításai szerint a 28 millió lakosú Jemenben 20,7 millió ember szorul segélyekre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.