Mészáros Lőrinc kilépett a vécéből, és elkezdett kiabálni a New Statesman újságírójával

POLITIKA
2017 augusztus 02., 06:50
comments 164

Mészáros most egy szép nagy házban él Felcsút szélén, őrbódé a kapunál, odabent drága kocsik sorakoznak. Végül az irodájában érjük utol. Az ötven év körüli, sápadt, kövérkés férfi éppen a folyosón található vécéből lép ki, amikor bejutunk.

Menjenek innen

- kiabálja, amikor rájön, hogy újságírók vagyunk.

Mit csinálnak itt? Ez magánterület. Azonnal menjenek innen,nem nyilatkozom

- mondja és becsapja az ajtót.

Ez a néhány sor a New Statesman magazin hosszú Magyarország cikkének első harmadában szerepel. A liberális lap írása részletesen zongorázza végig Orbán Viktor történetét a fiatal korától a miniszterelnökségig, és közben azt is megmutatja, hogy mi történt Magyarországgal ebben az időszakban.

Újdonság, vagy nagy megfejtés nincs benne, de tényleg alapos munka, aki csak címszavakat hallott eddig Magyarországról, vagy hogy milyen problémák lehetnek az itteni demokráciával, annak átfogó képet ad.

Még abban jobb is mint a nyugati lapokban megjelenő hasonló aggodalmaskodó cikkek, hogy bár itt is sok szó esik a Szabadság téren felállított német megszállás emlékműről, vagy arról, hogy a Terror Háza miért a főleg a kommunizmus bűneivel foglalkozik, de azért előkerül benne a miniszterelnök vejének, meg a többi hasonló figurának a mesés meggazdagodása is. Talán csak oktatással és az egészségüggyel kapcsolatos aktuális problémák nem kerülnek elő, de hát valahol ki kellett tenni a pontot.

Ha valaki magyarul nem beszélő, az itteni ügyeken nem követő ismerősének akarná megmutatni, hogy mi és miért történik itthon, akkor ez a cikk jó kiindulás lehet.

(A cikket készítő újságíró felcsúti kalandjairól az Átlátszó írt.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.