Minél dagadtabb egy ázsiai-amerikai, annál inkább nézik amerikainak

TUDOMÁNY
2017 augusztus 02., 09:54
comments 185
Meleg nap New Yorkban.
photo_camera Meleg nap New Yorkban. Fotó: MARIO TAMA/AFP

"Mitől néz ki valaki "amerikainak"?" - tette fel a kérdést a Washington Egyetem kutatócsoportja, mely tanulmányában arra jutott, hogy minél kövérebb egy ázsiai származású amerikai, a nagyközönség annál inkább amerikaiként azonosítja. Mi több, a kövérebb ázsiai-amerikaiakkal szemben csökkennek az ázsiaiakkal kapcsolatos előítéletek is.

A kutatók szerint ez annak az előítéletnek lehet a következménye, amely szerint az amerikaiak túlsúlyosak, az ázsiaiak viszotn soványok.

A kutatók ezer egyetemistának mutattak képeket férfiakról és nőkről, soványokról és kövérekről, fehérekről, feketékről, ázsiaiakról és spanyolajkúakról, majd kérdőíveket töltöttek ki velük, amelyekben a képeken szereplők nemzetiségéről és más, szemmel látható tulajdonságairól kérdezték őket.

A kutatás egyik társszerzője, az időközben már a Stanford Egyetem doktori iskolájában tanuló Caitlin Handron szerint az Egyesült Államokban az "amerikaiság" nagyban a fehér bőrszínhez kapcsolt tulajdonság, amely jelentős hátrányt okoz a kisebbségieknek. "Arra voltunk kíváncsiak, hogy alakíthatók-e a sztereotípiák, és hogy a testalkatnak lehet-e köze az értékítélethez" - mondta.

Mint kiderült, igen. A testsúly nagyon is meghatározta, hogy mit gondoltak a megkérdezettek egy alanyról. Ennek persze van valós alapja, az amerikai járványügyi központ adatai szerint az amerikai népesség 70 százaléka túlsúlyos vagy kövér. Az ázsiai-amerikaiak között arányaiban sokkal kevesebb a kövér: 11,7 százalék, szemben a fehér amerikaiak 34,5, a spanyol-amerikaiak 42,5, illetve az afroamerikaiak körében mért 48 százalékos arányával. (Via Science Daily)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.