Mondtam már, hogy meleg lesz? Ajánlhatok hozzá egy jó sört?

Több 444 videó?
Szeretném

A sörpiac idei legfontosabb fejleményéről a nálam erre sokkal inkább hivatott Uj Péter már megemlékezett: a multik multija, a sátán maga váratlanul előállt egy iható sörrel. A Soproni márkanév alatt kihozott, kivételesen tökéletes névválasztással Óvatos Duhajra keresztelt, jellegében inkább egy laza APA-ra hajazó első nagyipari IPA, ha IPA-nak nem is, kétszáz forintnál is olcsóbban megvehető menekülősörnek tökéletes.

Gólem legújabb söre, a #100HOPS. Jó keserű, de felbukkannak benne a mindenféle komlók varázslatosan keveredő ízjegyei is.Fotó: Gólem

Szerencsére a fejlődés nem állt meg ennél az alsó szegmensnél. Legkedvencebb magyar sörfőzőm, Gólem, akinek a munkásságát tényleg a kezdetektől követem, és akinek ittam abból a söréből is, amit még a családi fészek nyári konyhájában főzött édesanyja nagy piros fazekában, szóval Gólem hosszú hallgatás után végre új sörrel állt elő. Nem is aprózta el, a #100HOPS, ahogy arra a neve is utal, száz (100!) féle komlóból, ahogy Gólem fogalmazott, élete száz komlójából készült. És ha már ennyire elment a szélsőséges irányba, nem állt meg a komlónál, malátából is belerakott kilenc féle árpát és egy búzát, csak a miheztartás végett.

Ha egy sörben ennyi komló van, akkor az eléggé meghatározza az ízjegyeket. A #100HOPS-t a már fejlett érzékszervű sörfogyasztóknak ajánlom, mert a gyakorlatlan nyelv csak annyit fog érezni belőle, hogy veszettül keserű. Az IBU-értékbe most ne is menjünk bele. Ez amúgy a kedvenc mértékegységem, az International Bitterness Unit, vagyis a Nemzetközi Keserűségegység, ami egy 0-tól a végtelenig tartó skála, azzal a megkötéssel, hogy egy átlagos fogyasztó, mint pl. én, egy 70 IBU-s sört talán meg tud különböztetni egy 80 IBU-stól, de 100 IBU fölött már a leggyakorlottabbak sem éreznek már érdemi különbséget. A #100HOPS felette lehet ennek az értéknek, és mert a maláták között is vannak keserű jegyeket viselők, tényleg veszettűl keserű is. De más, általam kóstolt IBU-bajnok sörökhöz képest a keserűség alól egészen pajzán, füstös-gyümölcsös ízek is felbukkannak, ez mindenképpen Gólem munkáját dicséri, nem lehetett egyszerű kikísérletezni a megfelelő arányokat. A #100HOPS dupla IPA, 10 százalék az alkoholtartalma, úgyhogy inkább estére ajánlom.

Horizont #1, a tökéletes ivóipaFotó: Király András

Nem úgy a Horizont #1-ját - úgy tűnik, idén ez a számozós névadás a trend -, ami névleg egy New England-i stílusú IPA, 5,5%-os alkoholtartalma alapján viszont már-már APA, és az IBU-ja is csak 55, így bátran ajánlanám azoknak is, akiknek eddig nem jöttek be az IPÁ-k. Nagyon kellemes ivósör, nem keserűbb egy jó pilsnernél, és az alkoholtartalma sem üt agyon, még ebben a kánikulában sem. Centenial, El Dorado és Amarillo komlókból készült, vagyis kifejezetten grape fruitos, citrusos az íze és főleg az illata, ez pedig kifejezetten frissítő jeleget ad neki.

Egészségükre!