Mondtam már, hogy meleg lesz? Ajánlhatok hozzá egy jó sört?

étel
2017 augusztus 02., 06:19
comments 135

A sörpiac idei legfontosabb fejleményéről a nálam erre sokkal inkább hivatott Uj Péter már megemlékezett: a multik multija, a sátán maga váratlanul előállt egy iható sörrel. A Soproni márkanév alatt kihozott, kivételesen tökéletes névválasztással Óvatos Duhajra keresztelt, jellegében inkább egy laza APA-ra hajazó első nagyipari IPA, ha IPA-nak nem is, kétszáz forintnál is olcsóbban megvehető menekülősörnek tökéletes.

Gólem legújabb söre, a #100HOPS. Jó keserű, de felbukkannak benne a mindenféle komlók varázslatosan keveredő ízjegyei is.
photo_camera Gólem legújabb söre, a #100HOPS. Jó keserű, de felbukkannak benne a mindenféle komlók varázslatosan keveredő ízjegyei is. Fotó: Gólem

Szerencsére a fejlődés nem állt meg ennél az alsó szegmensnél. Legkedvencebb magyar sörfőzőm, Gólem, akinek a munkásságát tényleg a kezdetektől követem, és akinek ittam abból a söréből is, amit még a családi fészek nyári konyhájában főzött édesanyja nagy piros fazekában, szóval Gólem hosszú hallgatás után végre új sörrel állt elő. Nem is aprózta el, a #100HOPS, ahogy arra a neve is utal, száz (100!) féle komlóból, ahogy Gólem fogalmazott, élete száz komlójából készült. És ha már ennyire elment a szélsőséges irányba, nem állt meg a komlónál, malátából is belerakott kilenc féle árpát és egy búzát, csak a miheztartás végett.

Ha egy sörben ennyi komló van, akkor az eléggé meghatározza az ízjegyeket. A #100HOPS-t a már fejlett érzékszervű sörfogyasztóknak ajánlom, mert a gyakorlatlan nyelv csak annyit fog érezni belőle, hogy veszettül keserű. Az IBU-értékbe most ne is menjünk bele. Ez amúgy a kedvenc mértékegységem, az International Bitterness Unit, vagyis a Nemzetközi Keserűségegység, ami egy 0-tól a végtelenig tartó skála, azzal a megkötéssel, hogy egy átlagos fogyasztó, mint pl. én, egy 70 IBU-s sört talán meg tud különböztetni egy 80 IBU-stól, de 100 IBU fölött már a leggyakorlottabbak sem éreznek már érdemi különbséget. A #100HOPS felette lehet ennek az értéknek, és mert a maláták között is vannak keserű jegyeket viselők, tényleg veszettűl keserű is. De más, általam kóstolt IBU-bajnok sörökhöz képest a keserűség alól egészen pajzán, füstös-gyümölcsös ízek is felbukkannak, ez mindenképpen Gólem munkáját dicséri, nem lehetett egyszerű kikísérletezni a megfelelő arányokat. A #100HOPS dupla IPA, 10 százalék az alkoholtartalma, úgyhogy inkább estére ajánlom.

Horizont #1, a tökéletes ivóipa
photo_camera Horizont #1, a tökéletes ivóipa Fotó: Király András

Nem úgy a Horizont #1-ját - úgy tűnik, idén ez a számozós névadás a trend -, ami névleg egy New England-i stílusú IPA, 5,5%-os alkoholtartalma alapján viszont már-már APA, és az IBU-ja is csak 55, így bátran ajánlanám azoknak is, akiknek eddig nem jöttek be az IPÁ-k. Nagyon kellemes ivósör, nem keserűbb egy jó pilsnernél, és az alkoholtartalma sem üt agyon, még ebben a kánikulában sem. Centenial, El Dorado és Amarillo komlókból készült, vagyis kifejezetten grape fruitos, citrusos az íze és főleg az illata, ez pedig kifejezetten frissítő jeleget ad neki.

Egészségükre!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.