A venezuelai főügyész választási csalás gyanúja miatt nyomoz a kormány ellen

külföld
2017 augusztus 03., 11:16
comments 62

Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen.

"Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével" - jelentette be Ortega Díaz szerda este Caracasban.

Lépéséről nyilatkozott a CNN amerikai hírtelevíziónak is.

A főügyész sokáig kitartóan támogatta Nicolás Maduro venezuelai elnököt és szocialista pártját, de a közelmúltban szembefordult az államfővel. Maduro többször jelezte: fel fogja menteni hivatalából Ortega Díazt, akinek útlevelét nemrég bevonták.

photo_camera Fotó: JUAN BARRETO/AFP

A jogász határozottan bírálta Maduro terveit az alkotmányozó nemzetgyűlésre vonatkozóan, amelynek 545 tagját vasárnap választották meg az ellenzék bojkottja mellett.

A venezuelai tulajdonú, londoni székhelyű Smartmatic vállalat elektronikus választási rendszerek és egyéb, a kormányzati munkát segítő programok fejlesztésével foglalkozik. A cég 2004 óta közreműködik a dél-amerikai ország választási eljárásában.

Vezérigazgatója, Antonio Mugica szerdán londoni sajtótájékoztatóján azt állította: bizonyított tény, hogy manipulálták a vasárnapi választások végeredményét, a szavazók részvételi aránya pedig valószínűleg sokkal alacsonyabb volt a választási bizottság által megadott adatnál.

"Minden kétséget kizáróan tudjuk, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait megválasztó legfrissebb voksolást manipulálták" - szögezte le Mugica.

A vezérigazgató elmondta: vállalata, amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választások megtartásához, a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak. A Smartmatic becslései szerint a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel legkevesebb egymillió vokssal eltér a valóságtól.

A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát.

A voksolók száma azért fontos, mert megmutatja, hogy hányan támogatják még mindig Madurót, a Venezuelát sújtó súlyos belpolitikai és gazdasági válság ellenére. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.