Juncker titokban szokott találkozgatni Orbán Viktorral

eu
2017 augusztus 03., 06:56
comments 72

Az Európai Bizottság elnöke hosszú nyári interjút adott a Politico-nak. Jean-Claude Juncker sok dolgot érintett a beszélgetés során, Magyarország egyszer került szóba.

Juncker egy ponton arról beszélt, hogy Európának vannak problémái, többek között Lengyelország és Magyarország, mert nem hajlandóak befogadni a korábban már elfogadott menekülteket, és Brüsszel kritizálta már őket a jogállam aláásása miatt is. Juncker ekkor elmondta, hogy keményebben lép fel Varsóval, mint Budapesttel szemben, és hogy Varsó szerinte amúgy is jóval magányosabb lesz a brexit után. 

Arra a kérdésre, hogy van-e különbség abban, ahogy a magyar és a lengyel kormánnyal bánik, az EB elnöke azt mondta, hogy Orbánnal törődő kapcsolata van, rendszeresen beszélnek, rendszeresen találkoznak, még ha ezt nem is mindig hozzák nyilvánosságra. Méghozzá azért, mert Juncker nem akarja elveszíteni Magyarországot. Ahogy a Politico megjegyzi, Juncker hasonló kijelentést Lengyelországgal kapcsolatban már nem tett. 

Az interjúból kiderült még, hogy hiába javasolta kabinetfőnöke, Martin Selmayr, hogy hetente maximum 30 percet szánjon a brexit kérdésére, azért ennél többet foglalkozik vele, és jelenleg nem hiszi, hogy a britek visszalépnének, arra számít, hogy lesz brexit. 

Az is kiderült, hogy napokon belül jöhetnek az USA-ellenes szankciók az USA oroszok elleni szankciói miatt. Ennek abszurd vonatkozásairól épp csütörtök reggel írtunk részletesebben

Törökországról elmondta, hogy az ország a szomszéduk, és ezt nem szabad elfelejteniük. Ezért nem híve annak a követelésnek, amit az Európai Parlament szorgalmaz, hogy fejezzék be a csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.