Juncker szankciókkal fenyegette meg az USA-t az Oroszország elleni szankciók miatt

külföld
2017 augusztus 03., 02:59
comments 53

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleménnyel reagált arra, hogy Donald Trump aláírta a legújabb amerikai szankciós törvényt, amely Iránt, Észak-Koreát és Oroszországot sújtja.

Junckert az a része zavarja a szankcióknak, amiről korábban azt írtuk, hogy felrobbanthatja az USA és az EU szövetségét Oroszországgal szemben: a földgázbiznisz. Vagyis a szankciók azon kitétele, amely büntetné azokat a nem orosz cégeket is, amelyek orosz érdekeltségű energetikai vezetékek építésében vesznek részt. 

A szankció kifejezetten az Északi Áramlat 2 vezetékben érdekelt Shell, Engie, OMV, Wintershall és Uniper cégeket érintené. Az Északi Áramlat 2 megépítése egyébként kifejezetten orosz nagyhatalmi érdek, Ukrajna nagyon rosszul járna vele, Németország viszont nagyon jól. Az USA viszont azzal járna jól, ha sokkal kevesebb orosz gáz lenne Európában, és lenne igény az amerikai LNG-re.

Juncker most azt ígéri, hogy az EU napokon belül visszavág az amerikai szankcióért, és Brüsszel nem hagyja, hogy gazdasági érdekei sérüljenek. Juncker azt is követeli, hogy az USA egyeztessen mindig előre a szankciókról az EU-val, mint korábban.

A helyzetnek van több abszurd vonatkozása is: 

  • Juncker azzal érvel, hogy az európai gazdaságnak ártanak ezek a szankciók. Csakhogy amikor bizonyos EU-tagok érveltek ugyanezzel a korábbi szankciók idején (pl. Magyarország a saját agrárexportját féltve), akkor ezeket Brüsszel rendre lesöpörte azzal, hogy az oroszok megfékezése fontosabb érdek. 
  • A másik egészen bizarr érvelése az, hogy a közleményében az ukrajnai gáztranzitot félti, mondván a felújításában részt vevő cégek ellen is bevethető az új amerikai szankció. Holott a szankció kifejezetten az Északi Áramlat 2 építői ellen szól, ez benne van az amerikai törvény indoklásában is, és az Északi Áramlat 2 legfontosabb célja az, hogy Ukrajnát az oroszok kikerülhessék a gázszállításokban. 

(európai bizottság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.