Lelőtte magát a kurdokhoz csatlakozó 20 éves brit, hogy ne kerüljön az Iszlám Állam fogságába

külföld
2017 augusztus 03., 06:02
comments 79

Ryan Lock, a húszéves brit, aki csatlakozott az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokhoz, az utolsó pillanatban lelőtte magát, hogy ne kerüljön a terrorszervezet fogságába.

Az eset még tavaly decemberben történt Szíriában, Rakkában, a részletekről most számoltak be egy meghallgatáson, ahol Lock anyja és egy halottkém is megszólaltak.

A chichesteri fiú azt mondta a családjának, hogy Törökországba megy nyaralni. Később már Szíriából jelentkezett, anyja először azt hitte, hogy csak viccel. Katonai képzettsége nem volt, a szíriai kurdok (YPG) táborában szakácsként dolgozott, és medikusnak akarta kiképezni magát. 

Amikor a YPG-t körbevették az Iszlám Állam harcosai, Lock pedig megsérült, inkább a halált választotta, mint hogy fogságba kerüljön. Egyetlen fejlövéssel végzett önmagával. "Ezt csakis úgy lehet értékelni, mint nagyon bátor cselekedetet" - mondta a meghallgatáson David Horsely halottkém. Horsley hősiesnek nevezte Lockot, aki úgy halt meg, hogy közben azt csinálta, amiben szenvedélyesen hitt.

Miután megszakadt vele a kapcsolat, családja egy fényképen látta először a holttestét, ahol egy ISIS-harcos állt felette. 

Ryan Lock anyja azt mondta, otthon említette néhányszor, hogy milyen rossz a helyzet Szíriában, de azért nem beszélt állandóan erről. Közben viszont titokzatossá vált, elutazása előtt pedig nagytakarítást csinált a szobájában, amiért anyja meg is kérdezte, ugye vissza fog jönni?

Amikor hazaszállították a holttestet, Nagy-Britanniában élő kurdok virágokkal várták a repülőtéren. A kurd erők női szárnya, a YPJ támogatói azt mondták, örökké emlékezni fognak rá, a YPG egyik vezetője szerint pedig Lock mártírként halt meg. Lock anyja viszont nem érez tiszteletet a YPG iránt. "Haragszom rájuk, mert ha ők nem lennének, Ryan még mindig élne. Segítettek neki Szíriába jutni, magától nem került volna oda." (BBC, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt