Lelőtte magát a kurdokhoz csatlakozó 20 éves brit, hogy ne kerüljön az Iszlám Állam fogságába

külföld
2017 augusztus 03., 06:02
comments 79

Ryan Lock, a húszéves brit, aki csatlakozott az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokhoz, az utolsó pillanatban lelőtte magát, hogy ne kerüljön a terrorszervezet fogságába.

Az eset még tavaly decemberben történt Szíriában, Rakkában, a részletekről most számoltak be egy meghallgatáson, ahol Lock anyja és egy halottkém is megszólaltak.

A chichesteri fiú azt mondta a családjának, hogy Törökországba megy nyaralni. Később már Szíriából jelentkezett, anyja először azt hitte, hogy csak viccel. Katonai képzettsége nem volt, a szíriai kurdok (YPG) táborában szakácsként dolgozott, és medikusnak akarta kiképezni magát. 

Amikor a YPG-t körbevették az Iszlám Állam harcosai, Lock pedig megsérült, inkább a halált választotta, mint hogy fogságba kerüljön. Egyetlen fejlövéssel végzett önmagával. "Ezt csakis úgy lehet értékelni, mint nagyon bátor cselekedetet" - mondta a meghallgatáson David Horsely halottkém. Horsley hősiesnek nevezte Lockot, aki úgy halt meg, hogy közben azt csinálta, amiben szenvedélyesen hitt.

link Forrás

Miután megszakadt vele a kapcsolat, családja egy fényképen látta először a holttestét, ahol egy ISIS-harcos állt felette. 

Ryan Lock anyja azt mondta, otthon említette néhányszor, hogy milyen rossz a helyzet Szíriában, de azért nem beszélt állandóan erről. Közben viszont titokzatossá vált, elutazása előtt pedig nagytakarítást csinált a szobájában, amiért anyja meg is kérdezte, ugye vissza fog jönni?

link Forrás

Amikor hazaszállították a holttestet, Nagy-Britanniában élő kurdok virágokkal várták a repülőtéren. A kurd erők női szárnya, a YPJ támogatói azt mondták, örökké emlékezni fognak rá, a YPG egyik vezetője szerint pedig Lock mártírként halt meg. Lock anyja viszont nem érez tiszteletet a YPG iránt. "Haragszom rájuk, mert ha ők nem lennének, Ryan még mindig élne. Segítettek neki Szíriába jutni, magától nem került volna oda." (BBC, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.