Egész Európát szétszedi a Lucifer nevű hőhullám, hétvégén 46 fok is lehet

2017 augusztus 4., péntek 14:54
251

Tizenegy európai országban van hőségriadó a Lucifernek elnevezett hőhullám miatt, ami 2003 óta a legsúlyosabb a kontinensen. 

Magyarország mellett többek között Olaszországban, Svájcban, Lengyelországban, Romániában és Boszniában is arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek óvatosak, maradjanak zárt térben és kerüljék a hosszú utakat. (És természetesen fokozott folyadékbevitel!!!)

A hőségnek már legalább két halálos áldozata van, egy Romániában, egy pedig Lengyelországban, sokakat pedig kórházba szállítottak. Olaszországban 15 százalékkal többen kerültek kórházba, mint ilyenkor szokásos.

Csütörtökön a legmelegebb Spanyolországban, Cordobában és Cataniában, Szicíliában volt (42 fok), szerdán a horvátországi Splitben is ilyen meleg volt. 

A hőhullám jövő szerdáig tarthat, a csúcsot pedig hétvégén érheti el - Olaszországban és a Balkánon 46 foknál is melegebb lehet. 

Belgrádban előfordult, hogy a hőség miatt emberek estek össze.

Az európai rekordot Athén tartja egy 1977-es 48 fokkal. A legutóbbi, 2003-as nagy hőhullámnak összesen 20 ezer halálos áldozata volt Európában, az volt a legmelegebb nyár 1540 óta.

Az extrém meleg az erős szelekkel együtt súlyos erdőtüzeket is okoz. Idén nyáron már hatvanan haltak meg erdőtüzekben Portugáliában, és súlyos károkat okoztak Franciaországban, Görögországban és Olaszországban.

Pénteken 75 helyen riasztották erdőtűzhöz a tűzoltókat Albániában, de sok eset volt a Balkán többi részén is. A hőhullám Olaszországban eurómilliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak, 11 régióban van vízhiány. (Guardian/Reuters)

Izzad Torino:

Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Lóg Marselle nyelve:

Fotó: BERTRAND LANGLOIS/AFP

Bécs sem lónak való vidék:

Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Prága is csatakos:

Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Folyik a víz Temesvárról:

Fotó: CITIZENSIDE/Adrian Păcurariu/Citizenside

De még Moszkvában is ez a helyzet:

Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

És ne felejtsük el a budapesti jegesmedvéket sem:

Fotó: KISBENEDEK ATTILA /AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt