Egész Európát szétszedi a Lucifer nevű hőhullám, hétvégén 46 fok is lehet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tizenegy európai országban van hőségriadó a Lucifernek elnevezett hőhullám miatt, ami 2003 óta a legsúlyosabb a kontinensen. 

Magyarország mellett többek között Olaszországban, Svájcban, Lengyelországban, Romániában és Boszniában is arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek óvatosak, maradjanak zárt térben és kerüljék a hosszú utakat. (És természetesen fokozott folyadékbevitel!!!)

A hőségnek már legalább két halálos áldozata van, egy Romániában, egy pedig Lengyelországban, sokakat pedig kórházba szállítottak. Olaszországban 15 százalékkal többen kerültek kórházba, mint ilyenkor szokásos.

Csütörtökön a legmelegebb Spanyolországban, Cordobában és Cataniában, Szicíliában volt (42 fok), szerdán a horvátországi Splitben is ilyen meleg volt. 

A hőhullám jövő szerdáig tarthat, a csúcsot pedig hétvégén érheti el - Olaszországban és a Balkánon 46 foknál is melegebb lehet. 

Belgrádban előfordult, hogy a hőség miatt emberek estek össze.

Az európai rekordot Athén tartja egy 1977-es 48 fokkal. A legutóbbi, 2003-as nagy hőhullámnak összesen 20 ezer halálos áldozata volt Európában, az volt a legmelegebb nyár 1540 óta.

Az extrém meleg az erős szelekkel együtt súlyos erdőtüzeket is okoz. Idén nyáron már hatvanan haltak meg erdőtüzekben Portugáliában, és súlyos károkat okoztak Franciaországban, Görögországban és Olaszországban.

Pénteken 75 helyen riasztották erdőtűzhöz a tűzoltókat Albániában, de sok eset volt a Balkán többi részén is. A hőhullám Olaszországban eurómilliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak, 11 régióban van vízhiány. (Guardian/Reuters)

Izzad Torino:

Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Lóg Marselle nyelve:

Fotó: BERTRAND LANGLOIS/AFP

Bécs sem lónak való vidék:

Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Prága is csatakos:

Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Folyik a víz Temesvárról:

Fotó: CITIZENSIDE/Adrian Păcurariu/Citizenside

De még Moszkvában is ez a helyzet:

Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

És ne felejtsük el a budapesti jegesmedvéket sem:

Fotó: KISBENEDEK ATTILA /AFP

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.