Egész Európát szétszedi a Lucifer nevű hőhullám, hétvégén 46 fok is lehet

időjárás
2017 augusztus 04., 14:54
comments 251

Tizenegy európai országban van hőségriadó a Lucifernek elnevezett hőhullám miatt, ami 2003 óta a legsúlyosabb a kontinensen.

Magyarország mellett többek között Olaszországban, Svájcban, Lengyelországban, Romániában és Boszniában is arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek óvatosak, maradjanak zárt térben és kerüljék a hosszú utakat. (És természetesen fokozott folyadékbevitel!!!)

A hőségnek már legalább két halálos áldozata van, egy Romániában, egy pedig Lengyelországban, sokakat pedig kórházba szállítottak. Olaszországban 15 százalékkal többen kerültek kórházba, mint ilyenkor szokásos.

Csütörtökön a legmelegebb Spanyolországban, Cordobában és Cataniában, Szicíliában volt (42 fok), szerdán a horvátországi Splitben is ilyen meleg volt.

A hőhullám jövő szerdáig tarthat, a csúcsot pedig hétvégén érheti el - Olaszországban és a Balkánon 46 foknál is melegebb lehet.

Belgrádban előfordult, hogy a hőség miatt emberek estek össze.

Az európai rekordot Athén tartja egy 1977-es 48 fokkal. A legutóbbi, 2003-as nagy hőhullámnak összesen 20 ezer halálos áldozata volt Európában, az volt a legmelegebb nyár 1540 óta.

Az extrém meleg az erős szelekkel együtt súlyos erdőtüzeket is okoz. Idén nyáron már hatvanan haltak meg erdőtüzekben Portugáliában, és súlyos károkat okoztak Franciaországban, Görögországban és Olaszországban.

Pénteken 75 helyen riasztották erdőtűzhöz a tűzoltókat Albániában, de sok eset volt a Balkán többi részén is. A hőhullám Olaszországban eurómilliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak, 11 régióban van vízhiány. (Guardian/Reuters)

Izzad Torino:

photo_camera Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Lóg Marselle nyelve:

photo_camera Fotó: BERTRAND LANGLOIS/AFP

Bécs sem lónak való vidék:

photo_camera Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Prága is csatakos:

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Folyik a víz Temesvárról:

photo_camera Fotó: CITIZENSIDE/Adrian Păcurariu/Citizenside

De még Moszkvában is ez a helyzet:

photo_camera Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

És ne felejtsük el a budapesti jegesmedvéket sem:

One-and-half year old polar bear Szeriy cools on giant ice cubes at Budapest Zoo and Botanic Garden on August 4, 2017.   / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
photo_camera Fotó: KISBENEDEK ATTILA /AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.