Gulyás: Senkinek nincs olyan szándéka, hogy fideszes bírák ítélkezzenek

„Azt, hogy egyébként a pontrendszert hogyan kell kialakítani, én azt remélem, hogy ebben a minisztérium és az OBH megegyezésre tud jutni. Senkinek nincs olyan szándéka, hogy ott fideszes bírák ítélkezzenek.”

Ezt Gulyás Gergely fideszes parlamenti alelnök mondta az ATV műsorában, amikor a bírák kiválasztási rendszerének átalakításáról kérdezték.

Hétfőn írtuk meg, hogy a kormány egy rendeletmódosítással saját embereit ültetné a bíróságokra. Januártól a közigazgatási bíráskodás átalakítása miatt 200 új bírói álláshely nyílik, ezt pályázatok útján lehetne betölteni. Az igazságügyi minisztérium most gyorsan úgy módosítana egy rendeleten, hogy például a minisztériumokból, kormányhivatalokból érkező pályázók a szakmai múltjukra dupla annyi pályázati pontot kapjanak, mint akik az igazságszolgáltatáson belül, például bírósági titkárként 6-9 éve készülnek arra, hogy bíróvá nevezzék ki őket.

Gulyás szerint szó sincs arról, hogy ezzel a változtatással bárki politikai befolyását akarná érvényesíteni a bíróságokon, ahol a kormány számára kiemelten fontos politikai és gazdasági ügyek dőlhetnek el.

Mikor a műsorvezető felvetette, hogy a Magyarországon működő közigazgatási bíróságok a második leghatékonyabbak az Európai Unióban, és így nem látszik nagyon égető ok arra, hogy a választások előtt sürgősen belenyúljanak a rendszerbe. Gulyás erre azt mondta, hogy az EU-s statisztika arról szól, hogy milyen gyorsan születik meg a döntés, és hozzátette:

„lehet, hogy jobb két-három hónappal később egy ítélet hirdetéséig eljutni, hogyha az egy megalapozott ítélet.”

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.