Gulyás: Senkinek nincs olyan szándéka, hogy fideszes bírák ítélkezzenek

Több 444 videó?
Szeretném

„Azt, hogy egyébként a pontrendszert hogyan kell kialakítani, én azt remélem, hogy ebben a minisztérium és az OBH megegyezésre tud jutni. Senkinek nincs olyan szándéka, hogy ott fideszes bírák ítélkezzenek.”

Ezt Gulyás Gergely fideszes parlamenti alelnök mondta az ATV műsorában, amikor a bírák kiválasztási rendszerének átalakításáról kérdezték.

Hétfőn írtuk meg, hogy a kormány egy rendeletmódosítással saját embereit ültetné a bíróságokra. Januártól a közigazgatási bíráskodás átalakítása miatt 200 új bírói álláshely nyílik, ezt pályázatok útján lehetne betölteni. Az igazságügyi minisztérium most gyorsan úgy módosítana egy rendeleten, hogy például a minisztériumokból, kormányhivatalokból érkező pályázók a szakmai múltjukra dupla annyi pályázati pontot kapjanak, mint akik az igazságszolgáltatáson belül, például bírósági titkárként 6-9 éve készülnek arra, hogy bíróvá nevezzék ki őket.

Gulyás szerint szó sincs arról, hogy ezzel a változtatással bárki politikai befolyását akarná érvényesíteni a bíróságokon, ahol a kormány számára kiemelten fontos politikai és gazdasági ügyek dőlhetnek el.

Mikor a műsorvezető felvetette, hogy a Magyarországon működő közigazgatási bíróságok a második leghatékonyabbak az Európai Unióban, és így nem látszik nagyon égető ok arra, hogy a választások előtt sürgősen belenyúljanak a rendszerbe. Gulyás erre azt mondta, hogy az EU-s statisztika arról szól, hogy milyen gyorsan születik meg a döntés, és hozzátette:

„lehet, hogy jobb két-három hónappal később egy ítélet hirdetéséig eljutni, hogyha az egy megalapozott ítélet.”