Hosszú Katinka a moszkai hotelszobájában ül és tátongó ürességet érez

sport
2017 augusztus 04., 04:55
comments 402

A budapesti világbajnokságon megszerzett két arany, egy ezüst és egy bronz után rögtön Moszkvába repült Hosszú Katinka, hogy részt vegyen az úszók Világkupa-sorozatán. Eddig ötből ötször nyerte meg az összesített versenyt, köszönhetően annak, hogy több úszásnemben is klasszis teljesítményre képes. Ezért általában rengeteg futamban indul és nyer vagy dobogós. 

Csakhogy megváltoztatták a szabályokat, éppen az olyan éremhalmozás miatt, mint amire Hosszú Katinka képes. Egy versenyező maximum négy számban indulhat a Világkupa egy-egy állomásán. Hosszú Katinka most Moszkvában szembesült igazán ezzel a korlátozással, és - ahogy Facebook-posztjából kiderül - rettenetesen szenved tőle. 

„Az elmúlt években, egy-egy Világkupa-állomás után úgy éreztem magam, mint akit elütött egy autó. Mindenem fájt, hullafáradt voltam, néha úgy éreztem, hogy nem birom tovább. Amikor meghallottam, hogy mostantól állomásonként csak négy számban indulhatok, egy pillanatig arra gondoltam, mindennek oka van, és talán nem is baj, hogy idén visszaveszek az iramból egy kicsit.

Most viszont itt ülök a moszkvai hotelszobámban, és tátongó ürességet érzek. A tegnapi három után ma egyetlen számban indulhattam, így a parton néztem végig azokat a számokat, amelyekben éveken át mindig versenyeztem a Világkupán. Úgy éreztem magam, mint akit büntetésből ültettek ki a medence szélére. Sosem gondoltam volna, hogy akkor fogom magam sajnálni, ha nem versenyezhetek, fáradtság és fizikai fájdalmak nélkül hagyom el az uszodát, de most, hogy eljött ez a pillanat, tehetetlennek érzem magam...”

link Forrás

Hosszú amiatt különösen sajnálhatja a korlátozást, hogy nem fogja tudni megnyerni az összetett VIlágkupát, amit az elmúlt öt évben rendre besöpört. A budapesti világbajnokságon 3 aranyat nyerő svéd Sarah Sjöström azért előzheti meg, mert kevesebb számban képes nyerni, de azokban világcsúcsokat úszik, ezért plusz pontok járnak neki. Hosszú a saját számaiban is világcsúcstartó, de azokban most dönt rekordot. Viszont a többi úszásnemben nem tud pontokat szerezni.  

„Nem az bánt, hogy vesztésre állok az összesített pontversenyben. Tényleg őszintén örülök, hogy Sarah Sjöström vilagcsúcsokat úszik, és ezért pluszpontokat kap, ez nagyszerű a sportágunknak. A baj az, hogy egyetlen döntéssel elveszik tőlem azt az előnyt, amiért éveken át dolgoztam: hogy sokoldalú legyek, és a lehető legtöbb szám specialistáival fel tudjam venni a versenyt, reális esélyem legyen győzni minden számban, amelyben elindulok.

Amikor Sarah világcsúcsait látom, arra gondolok, bárcsak tavaly is itt lett volna a Világkupán, és összemérhettük volna, vajon az ő világcsúcsai vagy az én sokoldalúságom ér többet. Biztos vagyok benne, hogy kihoztuk volna egymásból a legjobbat. Most, hogy itt van, a szabályok sajnos ezt már nem teszik lehetővé. Szörnyű érzés, hogy hiába állnék készen a küzdelemre, és lennék hajlandó még többet tenni a sikerért, mint az elmúlt öt évben, néhányan eldöntötték, hogy semmit sem tehetek...”

A posztban ugyanakkor Hosszú elárulja, hogy mennyi ideig tervez versenyezni, úgy néz ki, a 2020-as tokiói olimpián még indulnak. 

„Persze, mondják, ez csak erre az évre szól, jövőre valószínűleg más szabályok lesznek. Csakhogy egy úszó pályafutásának évei meg vannak számlálva - ha 2020-ig úszom (addigra 31 leszek), akkor már csak három Világkupa sorozaton indulok.”  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.