Tizenöt hónap börtönt kapott az a massachusettsi lány, aki rávette a 18 éves barátját, hogy ölje meg magát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tizenöt hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban azt fiatal, massachusettsi nőt, aki három éve rávette a barátját, hogy ölje meg magát.

A most 20 éves Michelle Carter folyamatosan telefonon küldött üzenetekkel bombázta a 18 éves Conrad Royt. Az üzenetekben hol burkoltan, hol nyíltan arra próbálta rávenni a fiatal férfit, hogy legyen öngyilkos. Roy, akit a tárgyaláson bizonytalan és lelki problémákkal küszködő fiatalként írtak le, már korábban is próbált öngyilkos lenni, amire ráerősített Carter folyamatos biztatása. 

Michelle Carter a bíróságon

Michelle Carter több száz olyan üzeneteket küldött a barátjának, hogy „akaszd fel magad, ugorj le egy épületről, szúrd le magad, nem tudom, annyi lehetőség van”. A fiú halála előtti két hétben több ilyen üzenetet is küldött neki. Közvetlenül a halála előtt azt írta neki, hogy „Conrad, meg kell tenned! Nincs más dolgod, mint bekapcsolni a generátort, szabadnak és boldognak fogod érezni magad.” Máskor pedig azt üzente, hogy „végre boldog lehetsz a mennyországban. Nincs több fájdalom.”  

Conrad Roy szén-monoxidot lélegzett be lezárt teherautójában, miközben telefonon folyamatosan kapcsolatban volt Michelle Carterrel. A fiatal nő a telefonján követte, ahogyan fiú megfullad, de a tragédiáról nem értesítette sem a mentőket, sem Roy családját. A fiú holttestét csak egy nappal később találták meg. 

A 21 éves Michelle Cartert emberölés vádjával állították bíróság elé. A per vitát kavart, ugyanis emberi jogi szervezetek - és a vádlott védőügyvédjei is - amellett érveltek, hogy magánüzenetek titkosságát az alkotmány védi, tehát nem használhatók fel bizonyítékként. Michelle Carter és az ügyvédje a  

A perben Michelle Carter több száz sms-üzenetét vizsgálták át, és az ügyész 7-12 év közötti börtönbüntetést javasolt. 

A bíró végül két és fél évi börtönt szabott ki, amelyből 15 hónapot kell letölteni, a fennmaradó időszakban szigorú felügyelet melletti, két évig tartó próbaidőre bocsátják.

Döntésének indoklásakor Lawrence Moniz bíró felhívta a figyelmet a rehabilitáció fontosságára. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy szerinte Michelle Carter viselkedésében nem játszott jelentős szerepet az, hogy a lány éppn hány éves volt akkor, mennyire volt érett vagy szenvedett-e mentális betegségektől.  

Az áldozat édesanyja közleményben hangsúlyozta, hogy reményei szerint fia halála nem lesz hiábavaló, és a jog előbb-utóbb az öngyilkosságra buzdítást, vagy kényszerítést is komoly bűncselekményként ismeri el. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.