Erdogan kötelező egyenruha viselését írja elő azoknak, akiket puccsal vádolnak

külföld
2017 augusztus 05., 19:05
comments 206

Recep Tayyip Erdogan török elnök kötelező egyenruhát szabott meg a tavalyi sikertelen puccskísérletben való részvétel vagy terrorizmus miatt bíróság elé álló vádlottaknak szombaton.

A kelet-törökországi Malatyában egy stadion átadása alkalmából beszédet mondó Erdogan közölte: a feltételezett puccsisták barna kezeslábast, míg a feltételezett terroristák barna nadrágot és felsőt kapnak.

"Innentől nincs olyan, hogy úgy öltöznek, ahogy akarnak" - idézte a török vezetőt az Anadolu török állami hírügynökség. Erdogan mandulaszínűként írta le az új egyenruhát.

A török elnök először a tavaly július 15-én végrehajtott puccskísérlet egyéves évfordulóján követelt a guantanamói börtönviselethez hasonló egyenruhát a fenti bűncselekmények miatt bíróság elé álló vádlottaknak. A kérdés azután került napirendre, hogy néhány nappal korábban egy állítólagos puccsista hero (hős) feliratú pólóban jelent meg a törvényszéken. A hősök halhatatlanok szöveggel kiegészített feliratú pólóról itt írtunk bővebben.

Azóta többeket őrizetbe vettek már terrorizmus népszerűsítésének gyanújával, mert hasonló felsőket viseltek.

A sikertelen puccskísérlet óta több mint 50 ezer embert tartóztattak le és százezreket bocsátottak el állásukból Törökországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.