Usain Bolt elveszítette utolsó egyéni 100 méteres futását

sport
2017 augusztus 05., 18:50
comments 105

Utolsó egyéni 100 méteres döntőjét futotta minden idők legnagyobb sprintere, Usain Bolt. A jamaicai csak harmadik lett, a világbajnokságot az amerikai Justin Gatlin nyerte (9,92), akit pár másodperc döbbent csend után korábbi doppingügyei (kétszer bukott meg) kifütyölt a közönség. A második helyezett a szintén amerikai Chris Coleman (9.94), Bolt 9,95-öt futott. 

link Forrás

Bolt tehát vereséggel zárta le egyéni futását, váltóban még indul. Ettől még ő minden idők legnagyobb sprintere.

Tehetsége, egyénisége és ezzel párosuló káprázatos eredménylistája a legnagyobb sportolók közé emelte már a londoi világbajnokság előtt is. 

Megszámlálhatatlan dolog van, ami előtte senkinek nem sikerült. Már a duplázás is az volt az olimpián 100 és 200 méteren, de aztán triplázott is Rióban. Már a London előtt megszerezett 11 világbajnoki aranyának sem volt párja (bár korábban négyévente rendeztek vébét.)

Ő maga a vébé előtt egy sajóttájékoztatón azt mondta, hogy a mindössze 15 évesen Jamaicábak megnyert junior világbajnoki címére a legbüszkébb, legnagyszerűbb futásának a 2008-as pekingi olimpia 200 méteres döntőjét tartja, melyben megdöntötte Michael Johnson világcsúcsát. Azt tényleg nagyon akarhatta, végig teljes erőbedobással futott, szokásától eltérően az utolsó métereken sem engedett ki. 

link Forrás

Igaz, ezt is megdöntötte egy évvel később. Bár Bolt már nem tudja megközelíteni korábbi teljesítményét, ezektől mindenki más is messze van. Továbbra is ő 100 és 200 méteren a világcsúcstartó, 2009-ben a berlini világbajnokságon futotta ezeket. Évtizedes pályafutása során a 100 méteren legnagyobb ellenfeleinek mindegyike keveredett doppingbotrányba, ő nem. A 9 olimpiai aranya közül egyet azért kellett visszadnia, mert a Pekingben, természetesen világcsúccsal győztes 4*100-as váltó egyik tagjáról, Nesta Carterről egy évekkel később elvégzett vizsgálat bizonyította be, hogy doppingolt. 

És közben egy nagy önbizalommal megáldott, de elképesztően szórakoztató figura, aki alighanem a legnépszerűbb jamaicai, Bob Marley-t is megelőzve. 

link Forrás

Idén úgy tűnt, nincs nagy formában, 200 méteren el sem indult már az utolsó világbajnokságán (ezen a távon háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnok, egy ezüstje is van). London előtt idén 100 méteren is csak három versenyen indult és csak egyszer került 10 másodperc alá. Az elődöntőben aztán lazán futott 9:98-at, de a döntőben egy hajszállal a mellette futó Coleman, és a tőlük távolabb futó Gatlin is megverte.

Mi volt Usain Bolt titka?

Az Eurosport kielemezte a 2009-es, máig érvényes világrekord futását:

link Forrás

Már a rajtnál ideális pozíciót vesz fel, ahelyett, hogy görnyedten futna, a lábfeje, a térde, a csipője és a válla egyvonalban van. Egészen döbbenetes, 2,77 méteres a lépéstávolsága csúcssebességnél, ami 44,72 kilométer/óra volt, és olyan ideális testtartással futott, hogy a sebességét tartani tudta a legvégéig. (A Nemzeti Soprt összeállítása szerint 41 lépéssel teszi meg a 100 métert, és 344 kilónak megfelelő nyomás fejt ki a talajra a talpával.)

Világversenyen a pekingi olimpia óta nem verte meg senki, egészen mostanáig. Az elmúlt 9 évben így alakultak a legfontosabb 100 méteres döntői:

  • 2008: olimpia, Peking - 9,69 világcsúcs 
  • 2009, világbajnokság - Berlin 9,58 világcsúcs 
  • 2011, világbajnokság - kizárták 
  • 2012: olimpia, London - 9,63
  • 2013: világbajnokság, Moszkva - 9,77  

    2015: világbajnokság, Peking - 9,79  

    2016, olimpia, Rió - 9,81

    Bolt óriási űrt hagy maga után. Jellemző, hogy az őt az elődöntőben és a döntőben is legyőző amerikai, 21 éves Christian Coleman a londoni világbajnokságon először nyilatkozott nem amerikai újságírónak, és annyira szerény volt, hogy köszönetet mondott az újságírónak, amiért időt szánt rá. Azt is mondta, hogy döntőbe kerülése esetén figyelnie kell majd arra, hogy ne ragadtassa el magát.  

    Az amerikai sprinter a világbajnokság előtt hatszor is 10 másodperc alatt futott száz méteren, és 9.82 másodperccel övé az idei év eddigi legjobb eredménye. 

    Bolt egyébként a dél-afrikai Wayde Van Niekerkben látja azt a futót, aki az őt követő időszakban az atlétikai legnépszerűbb alakja lehet, bár a szórakoztatófaktora messze nem akkora, mint a jamaicaié. Van Niekerk tavaly a riói olimpián 400 méteren döntötte meg Michael Johnson 17 éves világcsúcsát, 100-ra és 200-ra is készül, edzett együtt Bolttal is. 

    És biztosan nem veszi át a helyét az a Justin Gatlin, akit gyűlöl a közönség, nemcsak azért, mert megverte a legendát, már az előfutamok során is kifütyülték a korábbi doppingügyei miatt népszerűtlen új világbajnokot.

    A döntő után Gatlin azt nyilatkozta, hogy a döntő után Bolt odament hozzá, és azt mondta: ne foglalkozzon a könzönséggel, megérdemelte a győzelmet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.