A brexitre szavazó britek 58 százaléka fizetne egy csomó pénzt, hogy megtarthassa az EU-s állampolgársággal járó privilégiumokat

Kezdenek rájönni a britek, hogy nem volt annyira jó ötlet kilépni az Európai Unióból: a lakosság 68 százaléka hajlandó lenne fizetni azért egy csomó pénzt, hogy megtarthassa az uniós állampolgársággal járó előjogokat – írja az Independent egy közvélemény-kutatásra hivatkozva. A reprezentatív kutatást a London School of Economics kutatóinak vezetésével az Opinium nevű közvélemény-kutató végezte el.

A kutatásban azt a kérdést tették fel briteknek, hogy mennyi pénzt érne meg nekik az, hogy megtarthassák az EU-s állampolgárságukat. Néhány érdekes részlet az eredményekből:

  • a britek 32 százaléka mondta azt, hogy semmit nem fizetne az EU-s állampolgárságért,
  • a maradék 68 százalék átlagosan évente 594 fontot, azaz kb. kétszázezer forintot fizetnének,
  • a kilépésre szavazók 58 százaléka is hajlandó lenne fizetni, egytizedük ezer fontnál is többet,
  • különösen a fiataloknak fontos az európai állampolgárság, ők 85 százalékban meg szeretnék tartani.

A kutatásból az is kiderült, hogy a brit 73 százaléka szélesebb szavazati jogot adna a Nagy-Britanniában élő EU-polgároknak, 48 százalékuk az önkormányzati mellett a parlamenti választásokon is adna nekik választójogot. Ez azért érdekes, mert a brit kormány mostani álláspontja elvenné az EU-polgárok összes szavazati jogát – ezt a britek mindössze tíz százaléka támogatja.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.