Átrakták a száz méter éremátadóját, hátha akkor nem fütyülik ki Gatlint, de kifütyülték

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Utolsó száz méteres egyéni világbajnoki döntőjén futott Londonban minden idők legnagyobb és legjobb sprintere, a jamaicai Usain Bolt, de a visszavonulása nem sikerült tökéletesen: a dopping miatt már kétszer elkapott Justin Gatlin megverte, és végül egy másik amerikai, Chris Coleman is megelőzte egy hajszálnyival. Gatlin győzelmét döbbent csöndet követő óriás füttykoncerttel vette tudomásul a közönség.

Coleman, Gatlin, Bolt.Fotó: RAINER JENSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Gatlin azt nyilatkozta, hogy Bolt azt mondta neki a verseny után: ne foglalkozzon a közönséggel, megérdemelte a győzelmet. (Ezzel együtt nehezen érthető, hogy miért állhat rajthoz egy olyan versenyző, akit már kétszer is illegális teljesítményfokozáson, azaz csaláson értek. Bár az is tény, hogy a legtöbb versenyző négy év kihagyás után nem tudna ugyanolyan színvonalon teljesíteni karrierjében, mint a most már 35 éves Gatlin. Eredetileg egyébként nyolc évre tiltották el 2006-ban, amikor másodszorra lebukott doppinggal, abban az esetben egy szteroiddal.)

A szervezők átrakták a díjátadó ceremóniát egy korábbi időpontra, hátha akkor még kevesebben lesznek a stadionban, de nem: ha kevésbé intenzíven is, de egyértelműen fütyülték és hurrogták az amerikait. Bolt viszont, aki 2011 óta először kapott ki világbajnokságon, őrült nagy ovációban részesült.

A nemzetközi atlétikai szövetség állítja, hogy figyelmetlenségből cserélték meg a díjátadó időpontját, de azért jellemző, hogy éppen a tévéközvetítések kezdete előtt pár perccel zavarták le a dolgot, abban az időben, amikor a legtöbben még arra várnak, hogy beengedjék őket a stadionba. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.