Megmutatta az autógyárakat szidalmazó beszédét az autógyáraknak a német szociáldemokrata politikus

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A német szociáldemokraták méretes vereségre állnak alig két hónappal a németországi választások előtt, ezért nem jött nekik jókor a legújabb botrány. Miközben a német autógyártó vállalatok – Volkswagen, BMW, Daimler – alig lábaltak ki a dízelcsalásos botrányból, éppen pár napja vádolták meg őket azzal, hogy évtizedes időtávon gyakorlatilag minden fontos dologban összebeszéltek, ezzel is korlátozva a versenyt.

És pont most derült ki, hogy a szociáldemokraták egyik erős embere, az Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil 2015. októberi, dízelügyben elmondott beszédének előadása előtt megmutatta annak vázlatát a Volkswagen menedzsmentjének – írja a Financial Times többek között a Bild nevű német bulvárlapra hivatkozva.

A wolfsburgi VW-gyár. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Weil állítja, hogy ő csak "jogi kérdéseket" és "állításainak tényszerűségét" szerette volna tisztázni azzal, hogy megmutatta a beszédet az autógyárnak, ami egyébként a legnagyobb munkaadó a tartományában (itt van a Volkswagen-város, Wolfsburg is). Szerinte a beszéd így is ugyanolyan erőteljesen kritikus volt, mint mielőtt megmutatta volna a kritizált cégnek.

De ezt kevesen hiszik el neki. Ráadásul Weil a tartományban elvesztette többségét, miután az egyik zöldpárti képviselő átült a CDU-hoz – emiatt nemrég előrehozott választásokat írt ki. Az SPD-Zöld koalíció már most súlyos vereségre áll.

A Volkswagen ötöde egyébként Alsó-Szászország tulajdonában van, ezért a tartományi miniszterelnök hagyományosan ott ül a vállalat felügyelőbizottságában.

A közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint a németek háromnegyede szerint a hatóságok túlságosan elnézőek az autógyártókkal szemben, akik ezért nem tartják be a szabályokat. Ugyanakkor a német politikusok hagyományosan óvakodnak attól, hogy bármilyen fajta konfliktusba keveredjenek a német ipar zászlóshajójának tartott autógyártóktól – akik talán éppen ezért lanyhultak el az utóbbi évekre, és követték el azt a hibát, hogy szinte minden fejlesztési beruházást a dízel-technológiára alapoztak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.