Megmutatta az autógyárakat szidalmazó beszédét az autógyáraknak a német szociáldemokrata politikus

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A német szociáldemokraták méretes vereségre állnak alig két hónappal a németországi választások előtt, ezért nem jött nekik jókor a legújabb botrány. Miközben a német autógyártó vállalatok – Volkswagen, BMW, Daimler – alig lábaltak ki a dízelcsalásos botrányból, éppen pár napja vádolták meg őket azzal, hogy évtizedes időtávon gyakorlatilag minden fontos dologban összebeszéltek, ezzel is korlátozva a versenyt.

És pont most derült ki, hogy a szociáldemokraták egyik erős embere, az Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil 2015. októberi, dízelügyben elmondott beszédének előadása előtt megmutatta annak vázlatát a Volkswagen menedzsmentjének – írja a Financial Times többek között a Bild nevű német bulvárlapra hivatkozva.

A wolfsburgi VW-gyár. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Weil állítja, hogy ő csak "jogi kérdéseket" és "állításainak tényszerűségét" szerette volna tisztázni azzal, hogy megmutatta a beszédet az autógyárnak, ami egyébként a legnagyobb munkaadó a tartományában (itt van a Volkswagen-város, Wolfsburg is). Szerinte a beszéd így is ugyanolyan erőteljesen kritikus volt, mint mielőtt megmutatta volna a kritizált cégnek.

De ezt kevesen hiszik el neki. Ráadásul Weil a tartományban elvesztette többségét, miután az egyik zöldpárti képviselő átült a CDU-hoz – emiatt nemrég előrehozott választásokat írt ki. Az SPD-Zöld koalíció már most súlyos vereségre áll.

A Volkswagen ötöde egyébként Alsó-Szászország tulajdonában van, ezért a tartományi miniszterelnök hagyományosan ott ül a vállalat felügyelőbizottságában.

A közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint a németek háromnegyede szerint a hatóságok túlságosan elnézőek az autógyártókkal szemben, akik ezért nem tartják be a szabályokat. Ugyanakkor a német politikusok hagyományosan óvakodnak attól, hogy bármilyen fajta konfliktusba keveredjenek a német ipar zászlóshajójának tartott autógyártóktól – akik talán éppen ezért lanyhultak el az utóbbi évekre, és követték el azt a hibát, hogy szinte minden fejlesztési beruházást a dízel-technológiára alapoztak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.