5,2 milliárdot különített el a kormány a V4-es elnökségre

POLITIKA
2017 augusztus 07., 21:54

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely költségek szerint részletezik a Visegrádi Csoport 2017–2018. évi magyar elnökségének feladatait, amelyekre több mint 5,2 milliárdot különítenek el. 

Semjén Zsolt, aki az éppen nyaraló Orbán Viktort helyettesíti, utasította Seszták Miklós fejlesztési minisztert, hogy Szijjártó Péterrel egyetértésben, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-n keresztül vegyen részt V4 elnökséghez kapcsolódó társadalmi, kulturális és országpromóciós feladatok ellátásában, az elnökség lebonyolításában érintett egyéb kormányzati intézményekkel együttműködve. 

Erre a feladatra és az ahhoz kapcsolódó pénzügyi tranzakciós illetékhez és kincstári díjakhoz 2 759 625 000 forintot biztosít a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

Szijjártó Péter azt a feldatot kapta, hogy teremtse meg annak feltételeit, hogy a Visegrádi Csoport többi országa, államonként legfeljebb 4 diplomatát delegálhasson Magyarországra az elnökség időszakában, az elnökségi munkába való fokozott bekapcsolódás érdekében. A magyar állam a diplomaták felmerülő költségei közül kizárólag az elnökségi időszakra vonatkozó szállás, lakhatás költségeit vállalja.

Valamint a külügyminiszternek kell gondoskodnia a diplomáciai együttműködés fejlesztését elősegítő programok kidolgozásáról, a Visegrádi Együttműködés eredményeit és jövőjét fókuszba állító külügyi és külgazdasági kutatási, ismeretterjesztő és publikációs tevékenység támogatásáról, a külpolitika iránt érdeklődő fiatal szakemberek külügyi igazgatás keretébe történő bevonásának elősegítéséről, valamint a visegrádi államok és a kelet-közép-európai térség hivatalos nyelvei oktatásának a központi közigazgatáson belüli megerősítéséről. 

Ezekre 348 milliót költ a kormány.

Semjén Zsolt felkérte Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, amelynek Schmitt Mária az egyik kurátora, hogy vegyen részt a V4 elnökséghez kapcsolódó tudományos, társadalmi és kulturális programok megvalósításában. 

Erre 2 156 741 000 forint összegű forrást biztosítanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára. 

A magyar elnökség július 1-től 2018. június 30-ig tart.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.