5,2 milliárdot különített el a kormány a V4-es elnökségre

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely költségek szerint részletezik a Visegrádi Csoport 2017–2018. évi magyar elnökségének feladatait, amelyekre több mint 5,2 milliárdot különítenek el. 

Semjén Zsolt, aki az éppen nyaraló Orbán Viktort helyettesíti, utasította Seszták Miklós fejlesztési minisztert, hogy Szijjártó Péterrel egyetértésben, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-n keresztül vegyen részt V4 elnökséghez kapcsolódó társadalmi, kulturális és országpromóciós feladatok ellátásában, az elnökség lebonyolításában érintett egyéb kormányzati intézményekkel együttműködve. 

Erre a feladatra és az ahhoz kapcsolódó pénzügyi tranzakciós illetékhez és kincstári díjakhoz 2 759 625 000 forintot biztosít a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

Szijjártó Péter azt a feldatot kapta, hogy teremtse meg annak feltételeit, hogy a Visegrádi Csoport többi országa, államonként legfeljebb 4 diplomatát delegálhasson Magyarországra az elnökség időszakában, az elnökségi munkába való fokozott bekapcsolódás érdekében. A magyar állam a diplomaták felmerülő költségei közül kizárólag az elnökségi időszakra vonatkozó szállás, lakhatás költségeit vállalja.

Valamint a külügyminiszternek kell gondoskodnia a diplomáciai együttműködés fejlesztését elősegítő programok kidolgozásáról, a Visegrádi Együttműködés eredményeit és jövőjét fókuszba állító külügyi és külgazdasági kutatási, ismeretterjesztő és publikációs tevékenység támogatásáról, a külpolitika iránt érdeklődő fiatal szakemberek külügyi igazgatás keretébe történő bevonásának elősegítéséről, valamint a visegrádi államok és a kelet-közép-európai térség hivatalos nyelvei oktatásának a központi közigazgatáson belüli megerősítéséről. 

Ezekre 348 milliót költ a kormány.

Semjén Zsolt felkérte Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, amelynek Schmitt Mária az egyik kurátora, hogy vegyen részt a V4 elnökséghez kapcsolódó tudományos, társadalmi és kulturális programok megvalósításában. 

Erre 2 156 741 000 forint összegű forrást biztosítanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára. 

A magyar elnökség július 1-től 2018. június 30-ig tart.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.