Baji Balázs bronzérmes 110 gáton Londonban!

sport
2017 augusztus 07., 20:34
comments 276

Harmadik helyen ért célba Baji Balázs a 110 méteres gátfutás világbajnoki döntőjében Londonban hétfő este. Ez a magyar atlétika legjobb eredménye világbajnokságon futószámban.

A világbajnoki döntőt a jamaicai Omar McLeod, Rió olimpiai bajnoka nyerte 13.04 másodperces eredménnyel, második lett az orosz címvédő és Európa-bajnok, Szergej Subenkov. Eddig a papírforma szerint alakult az eredmény, Baji Balázs harmadik helye viszont hatalmas meglepetés. A békéscsabai atléta nagyszerűen rajtolt, de a második gátnál hibázott, utána sikerült felzárkóznia, fölvennie  a mellette futó McLeod tempóját, az utolsó métereken megelőzte az addig harmadik helyen álló (az utolsó gáton nagyot hibázó) francia Darient. Csak utánuk ért a célba a világcsúcstartó Merritt. Baji ideje 13.28 lett. (Egyéni legjobbja és az országos csúcs 13.15.)

Szergej Subenkov (jobb oldalon), Baji Balázs (zöldben) és elöl a jamaikai győztes McLeod.
photo_camera Szergej Subenkov (jobb oldalon), Baji Balázs (zöldben) és elöl a jamaikai győztes McLeod. Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

A 110 gát döntőjének végeredménye:
1. Omar McLeod (Jamaica) 13.04 másodperc
2. Szergej Subenkov (orosz, de hontalanként versenyzett) 13.14
3. Baji Balázs (Magyarország) 13.28
4. Garfield Darien (Franciaország) 13.30
5. Aries Merritt (USA) 13.31
6. Shane Brathwaite (Barbados) 13.32
7. Orlando Ortega (Spanyolország) 13.37
8. Hansle Parchment (Jamaica) 13.37

Baji a magyar atlétika történetének egyik legnagyszerűbb eredményét érte el. Futószámban világbajnokságon még sosem volt érmesünk. A magyar atléták vébéken eddig összesen 12 érmet, 6 ezüstöt és 6 bronzot szereztek. Baji bronzán kívül mindegyik érmet dobószámokban (kalapács, diszkosz), hét- illetve tízpróbában és egyet rúdugrásban (Bagyula István, rúdugrás, 1991) érték el.

110 gáton utoljára Bakos György tudott vb-döntőbe kerülni: 1983-ban a legeslegelső atlétikai világbajnokságon, Helsinkiben a hatodik helyen végzett. Rajta kívül sprintszámban (Baji előtt) csak a síkfutó Kovács Attila volt vb-döntős, 1987-ben, Rómában negyedik lett százon (ötödikként ért célba, de a győztes Ben Johnsont később doppingvétség miatt kizárták).

Baji vasárnap este, szenzációs versenyzéssel, futamát megnyerve, a világcsúcstartó, 2012-es olimpiai bajnok Aries Merrittet hajszállal megelőzve harcolta ki a döntőt. Mint később nyilatkozta, ezen a világbajnokságon ez, a döntőbe jutás volt a célja, és a vártnál könyebben sikerült teljesítenie. Arra számított, hogy a döntőben már minden belső feszültség, teher nélkül, lazán futhat.

A Békéscsabai AC 28 éves versenyzője idén nem volt különösebben jó formában, a magyar bajnokságon kívül egyetlen versenyét sem tudta megnyerni. Tavaly viszont ezüstérmet szerzett az amszterdami Európa-bajnokságon, a portlandi fedettpályás vb-n pedig hatodik lett a hatvan méteres gátfutásban. Ezzel együtt a hétfői világbajnoki döntőben egyáltalán nem számított esélyesnek. Világversenyen ez volt az első felnőtt döntője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.