103 év késéssel igazított helyre egy átverős háborús kötvényes cikket a Financial Times

Pontosítás: 1914. november 23-án azt állította egy, a Financial Timesban megjelent cikk, hogy a brit kormány háborús kötvényét túljegyezték, az érdeklődők önzönlöttek be. A cikk szerint ez egy "lenyűgöző eredmény" volt, ami "mutatja, milyen erős a brit nemzet pénzügyi ereje". Örömmel szögezzük most le, hogy a fenti állítások egyike sem igaz

jelent meg a Financial Timesban 2017 augusztus 8-án. Tehát 102 és háromnegyed évvel később.

Valójában ugyanis egyáltalán nem sikerült a brit kormánynak befektetőket találnia, hogy ki tudja fizetni az I. Világháború kitörésekor a brit jegybanktól felvett háborús hitelt. Annak ellenére nem voltak érdeklődők, hogy a háborús kötvény sokkal nagyobb hozamot fizetett, mint az akkor a piacon lévő kötvények jelentős része.

Az akkori Financial Timesban megjelent cikk valójában egy reklám lehetett, amivel a brit kormány át akarta verni a befektetőket, pontosabban nem akarta, hogy kitudódjon, milyen rossz pénzügyi helyzetben van. A 103 éves, elég ciki, rendelt cikkre a Bank of England (a brit jegybank) kutatói hívták fel az újság figyelmét, akik örömmel eleget tettek a helyreigazítási kérelemnek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.