Hugo Chávez testvérére is szankciót vetett ki az USA

külföld
2017 augusztus 09., 19:10
comments 36

Az Egyesült Államok újabb nyolc venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntetőintézkedéseket az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében vállalt szerepük miatt.

A szankciókkal sújtott nyolc személy között van Adán Chávez, a néhai Hugo Chávez elnök testvére is, aki egyetemi tanár és a jelenlegi caracasi kormány egyik minisztere. 

Adán Chávez és Maduro 2013-ban
photo_camera Adán Chávez és Maduro 2013-ban Fotó: JUAN BARRETO/AFP

A szankciókról szóló döntést - mint valamennyi ilyen jellegű intézkedést - az amerikai pénzügyminisztérium adta ki. A Steve Mnuchin miniszter aláírásával közzétett közlemény leszögezi: a szankciókkal sújtott személyek részt vettek az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozásában, vagy támogatták azt. "Az alkotmányozó nemzetgyűlést, amely a venezuelai alkotmányt újraírni és a venezuelai állami intézményeket feloszlatni tervezi, nem demokratikus folyamat révén, hanem Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának felbujtására, a venezuelai nép akarata ellenére hozták létre" - fogalmaz a tárca közleménye. A kommüniké "törvénytelennek" nevezi a testületet. 

A szankciók értelmében az amerikai kormányzat befagyasztja az érintettek esetleges amerikai javait és vagyontárgyait, megtiltja beutazásukat az Egyesült Államokba, és megtiltja, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatot tartsanak velük.
Washington a múlt héten Nicolás Maduro elnök, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott szankciókat. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.