Budai Gyula bekósolta Tarlós Istvánt metróbeszerzés-ügyben, de nem sikerült

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!


Budai Gyula, egykori elszámoltatási biztos, a Fidesz elmúlt években visszavont Németh Szilárdja szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt, ahol az Alstom-ügyről kérdezték. 

Budai 2010 és 2011 között maga is sokat foglalkozott a francia metrógyártócéggel kötött szerződésekkel, méghozzá épp azért, mert Tarlós István főpolgármestertől erre megbízást kapott. 

A gyanú az volt, hogy a Főváros mind a négyes metróhoz rendelt szerelvények, mind a kettes metróhoz kapcsoló kocsik felújításával kapcsolatban előnytelen szerződéseket kötött. Budai most azt mondta, az erről szóló jelentéseket ő átadta Tarlósnak, az már a Főváros felelőssége, ha ezekben az ügyekben nem történt feljelentés. 

"A feljelentés megtétele a főváros kezében volt, nem az én kezemben volt"(...) erről a fővárost kellene megkérdezni.”

Budai 69 milliárd forint értékű csalásról beszélt, és emlékeztett rá, hogy az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is azt állapította meg, hogy a beruházásra szánt források közel harmadának lába kélt. A leszerelt elszámoltató egy példát is hozott: a BKV úgy utalta át a teljes vételár felét, hogy a kocsikat még le sem gyártották. 

Időközben a Főpolgármesteri Hivatal levélben jelezte a 444-nek, hogy nem úgy van az: "Tarlós István főpolgármester és György István, akkori főpolgármester-helyettes már 2011. január 17-én feljelentést tett az Alstom-ügyben." Innentől, ha van labda, az az ügyészség térfelén pattog, sorsa feltehetően a szokásos lesz. (ATV)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.