Mészáros Lőrinc horvát csapatából nem lehet behívni játékosokat a magyar válogatottba a szövetségi edző szerint

futball
2017 augusztus 10., 14:06
comments 42

„Zseniális ötlet, számunkra ez egy remek lehetőség, hogy a horvát csapat kivételével olyan játékosokat lássunk, akik bemutatkozhatnak a magyar válogatottban”

- nyilatkozta meggondolatlanul Michael Boris, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője arról a csíkszeredai tornáról, ahol a magyar kormány kedvenc fociakadémiái csaptak össze. A szakember mentségére: egyrészt német, aki nem annyira rég érkezett Magyarországra, és nem érzi még azt a speciális közeget, ami nálunk körülveszi a focit. 

De hol hibázott a német szakember? Nem ismeri eléggé a magyar kormány pénzosztást indokoló kommunikációját. A tornán a Fradi és a szervezők által valamiért egyszerűen csak "Magyarország legerősebb utánpótlás központjaként" emlegetett Puskás Akadémia mellett határon túli fociakadémiák vettek részt, a felvidéki Dunaszerdahely, a kárpátaljai Munkács, a vendéglátó erdélyi Csíkszereda, valamint a Michael Boris által kiemelt horvát csapat, az Eszék. 

Ezek a határon túli magyar akadémiák tavaly év végén arra hivatkozva kaptak fejenként egymilliárd forintos támogatást a magyar költségvetésből, hogy a kormány ezzel is a magyar gyerekek sportolási lehetőségeit segíti elő. A Csíkszeredát már korábban is támogatta a kormány, a Puskás Akadémia pedig behálózta a székely csapatot, hogy szakmai támogatást nyújtva a legtehetségesebb gyerekeket elszipkázza. Mészáros Lőrinc is támogatója a Csíkszeredának, díszpolgári címet kapott érte. Itt tényleg magyar gyerekek játszanak, közülük van, aki korosztályos magyar, van, aki román válogatott lett, augusztusban négyen is. Vannak magyar gyerekek Duanszerdahelyen, akadnak Munkácson is, de Eszéken már megbicsaklik a kormányzat indoklása, a városban a magyar lakosság aránya 1 százalék sincs. A tulajdonos viszont magyar, bizonyos Mészáros Lőrinc. 

A felcsúti polgármester, magyar és horvát klubtulajdonos korábban azt mondta Eszéken, hogy az a cél, hogy az eszéki legyen nemcsak Horvátország, hanem a régió legjobb futballakadémiája. Mármint így idézte Mészárost egy horvát lap, gyászba borítva a régió másik legjobb futballakadémiájának, a szintén Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő felcsútinak a rajongóit. Mészáros aztán pontosított, hogy félrefordították a szavait, egyébként pedig helyesnek tartja, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat. Azt is mondta, hogy a 99 százalékban nem magyar lakosú horvát város akadémiáján kinevelt játékosok eladásából valamennyi anyagi hasznot remél, amellyel némileg csökkentheti a költségeit. Mészáros korábban pont nekünk panaszkodott arról, hogy mennyivel nehezebb eladni egy magyar játékost egy délszlávhoz képest, Eszéken valóban nagyobb bevételre tehet szert játékoseladásból.  

Így aztán képzelhetjük azt a tulajdonosi üzleti dilemmát, amikor a magyar költségvetés pénzéből megtolt eszéki akadémia tehetséges, esetleg a 100-ból egyedüli magyar játékosa választás elé kerül, hogy magyar vagy horvát válogatott legyen. És akkor itt jön Michael Boris, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzőjének nyilakozata, idézem ismét:

„ez egy remek lehetőség, hogy a horvát csapat kivételével olyan játékosokat lássunk, akik bemutatkozhatnak a magyar válogatottban”.  

Pedig a tornát pont a magyar válogatott szempontjából tabunak számító Eszék U-17-es csapata nyerte, nagyon simán. A Munkácsot 6-1-re, a hazai Csíkszeredát, a döntőben pedig a Puskás Akadémiát is 4-0-ra verték (a felcsútiak az U-16-os csapatukkal játszottak). Az eszékieknél a tornán több gólt is szerzett egy Dino Bognar nevű játékos, de ezek szerint rá - ha vannak magyar felmenői - például hiába figyelt volna fel a magyar válogatott szövetségi edzője. 

Vannak olyan információk, hogy Mészáros Lőrinc eszéki akadémiája - hiába van például a régióban szintén állami pénzen támogatott másik akadémia, a pécsi - további, milliárdos magyar költségvetési támogatást kap majd, nyilván a magyar gyerekekre hivatkozva. 

És nemcsak a Puskással szorosan együttműködő Csíkszeredán (valamint Sepsiszentgyörgyön), Dunaszerdahelyen, Munkácson, Eszéken valamint a szerbiai Topolyán, hanem Szlovéniában és Ausztriában is finanszíroz majd fociakadémiákat a magyar kormány.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.