Milliárdokkal támogatja az állam Mészáros Lőrinc és a kormány kedvenc határon túli fociakadémiáit

foci
2016 december 21., 11:45
comments 186

Amikor múlt héten alkalmunk nyílt beszélgetni Mészáros Lőrinccel, a program kötetlen részében a felcsúti polgármester többek között arra panaszkodott, hogy a magyar focisták nemzetközi megbecsültsége alacsony, piaci értékük meg se közelíti a horvátok vagy a szerbek szintjét. Magyarul, mondjuk egy horvát ifit jobb pénzért el lehet adni, mint egy magyart.

Mészáros Lőrinc tudja, év elején vette meg a csődbe ment NK Osijek klubot, így van neki magyar és horvát futballérdekeltsége is.

A kormány egyik utolsó idei, 1801/2016. számú kormányhatározata részben ezt a felismerést is tükrözi. Kap a közösből pénzt mindenki, nem csak a magyar csapatok - összesen 50 milliárd forintot osztott szét az állam sportklubok közt karácsonyra, határon innen és túl.

Fotó: Beliczay László / MTI
photo_camera Angel Maria Villar, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lõrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna elsõ hivatalos mérkõzése után 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László

Határon túl

Mészáros Lőrinc elnöke a Puskás Akadémiának, tulajdonosa az eszéki futballcsapatnak, az Osijeknek. Sűrűn támogatja a csíkszeredai klubot is, amely közeli partnere a felcsúti csapatnak. A csíkszeredai utánpótlás-nevelésbe a magyar állam egyszer már befektetett 1 milliárdot, amit a magyar klubtulaj megtoldott még 300 millióval. Díszpolgárrá is avatták.

Most mind Eszék, mind Csíkszereda örülhet. A magyar állam költségvetéséből 1-1 milliárd forintot utal ki a két Mészároshoz kötődő, határon túli utánpótlás-központnak.

(Természetesen Mészáros itthoni utánpótlás-központja és egyesülete sem marad forrás nélkül: a felcsúti Puskás Akadémia idén 2,9 milliárdos TAO-támogatásban részesült.)

Szintén 1 milliárd forintot kap az ukrajnai határon túl munkácsi futballakadémia. Utóbbiról azt lehet tudni, hogy szoros együttműködésben működik a kisvárdai futballakadémiával, a kiutalásokról döntő Seszták Miklós fejlesztési miniszter Kisvárdájával.

Orbán Viktor egyik kedvenc határon túli csapata, amelynek stadionavatóján a miniszterelnök jelentős kísérettel tette tiszteletét, Dunaszerdahely akadémiája is 1 milliárdos támogatást kap. A legtöbb pénzt mégsem ők, hanem a Délvidék Sport Akadémia kapja. 3 milliárd forint jár nekik. Semmit nem találni róluk az interneten.

Határon innen

Nem csak a szomszédos országokban működő akadémiák és klubok járnak jól a kiemelt sportcélú fejlesztési beruházásokról rendelkező 1801/2016. számú határozattal.

A Ferencváros és a Vasas lehet a legboldogabb. Az Illovszky Stadion felújításához kapcsolódó többletmunkálatokra 5,4 milliárd forintot csoportosít át a kormány,

Fradiváros fejlesztésére pedig 10 milliárdot különítenek el.

Ez egy népligeti sportkomplexum lesz, új létesítményekkel, az Építők-telep bevonásával, rehabilitációs központtal. A fenti összeg csak az első felvonás, jövőre költenek még erre plusz pénzeket is. Lesz ilyen nevű metrómegálló is.

Nem panaszkodhat egy másik határozat, az 1800/2016-os szerint Diósgyőr sem. 3,1 milliárd forintot utal az állam a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft.-nek "a stadion építése során felmerült opciós tételek megfizetésére".

Kisvárda is haladhat tovább a megkezdett úton: 700 milliót kapnak az akadémia erőnléti részlege fejlesztéséhez és az infrastruktúra jobbítására. Jár még 500 millió külön egy fedett focicsarnok építéséhez, és 250 millió a kézilabda csarnok felújítására. 3,5 milliárdból külön multifunkcionális sportcsarnokot is építhetnek. Kisvárda összesen közel 7 milliárdot kapott.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedvenc futsalcsapata, a Dunakeszi 500 millióból építhet magának új csarnokot,

a pécsi utánpótlás-fejlesztésre 500, a gyirmóti pálya felújítását és egy sportszálló megépítését 600-al támogatja az állam. Nem maradhatott ki az osztogatásból Tállai András NAV-elnök és a Mezőkövesd sem: a 45 szobás sportszálló tovább csinosításához kaptak 500 millió forintot.

És kap a klubokat, akadémiákat összeabroncsozó MLSZ, vagy ha úgy tetszik, a magyar válogatott is plusz forrásokat. A Telki Edzésközpont 2 új élőfüves focipályával gazdagodik, új teljesítménydiagnosztikai berendezésekkel, víztározó tóval 2 milliárdért, és érkezik kis plusz pénz - 1 milliárd - az amatőr sporttelep felújítási programhoz.

Ezen felül az MLSZ további 5 milliárd forint támogatást kap a kormánytól utánpótlás-nevelésre és "versenysport fejlesztési szakmai feladatokra".

Meglepő nemfoci tétel, hogy 1,25 milliárdból teniszkomplexum építését támogatja a kormány a Rétközben. Dicséret illetheti még Németh Szilárd egykori csepeli polgármestert, a Magyar Birkózó Szövetség elnökét, aki egy csepeli birkózó akadémia létesítésére lobbizott ki 2 milliárd forintot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.