Ragaszkodik az életveszélyes íjászmutatványhoz az egri városvezetés

ÉLET
2017 augusztus 10., 11:14
comments 372

Mónus József távlövő íjász lesz az egyik attrakciója a hétvégi egri Végvári vigasságoknak. A várva várt mutatvány lényege, hogy Mónus az egri várból veszi majd célba a Dobó tér közepén álló célpontot, amit a közönség a tervek szerint kordonok mögül éljenezve figyel majd. 

photo_camera Fotó: Nemes Robert

A mutatvány konkrétan életveszélyes, és ez nem csak józan gondolkodással látható be, de a Magyar Íjász szövetség is így gondolja. Csütörtök reggel Vánky Sebastian elnök levélben határolódott el az elmebajtól.

"Alap biztonsági szabályunk az, hogy emberek felé nem lövünk, akármilyen jó lövő is valaki, hisz olyan technikai veszélyforrások is felmerülhetnek, amelyek az íjász ellenőrzésén kívül esnek. Tudomásunk szerint Mónus gyakran fellép ilyen jellegű mutatványokkal, amelyet szövetségünk semmilyen szinten nem támogat. (...)
Szerencsére mindeddig nem történt komolyabb baleset. Mi továbbra is elzárkózunk minden olyan íjászati mutatványtól, ahol a nézők vagy résztvevők veszélyeztetve vannak, hisz egy baleset nekünk és szeretett sportunknak is ártana (...)" - áll a sportvezető válaszában, amit az Egri Ügyek helyi lapnak küldött el.

Román Péter, a szövetség regionális vezetője szerint is vannak olyan technikai körülmények, amik még a legjobb lövők esetében sem kiküszöbölhetőek. Márpedig a környéken éttermek, üzletek, lakóházak állnak, sok érdeklődőre is lehet számítani. 

A Népszava szerint ráadásul Mónus eleve Nyitrai Zsolt egri fidesz-potentátnál ajánlkozott fel, és az egykori informatikai biztosnál nyitott kapukra talált. Tény, hogy Facebook-oldala szerint Mónus és Nyitrai nagyban vannak. 

photo_camera Fotó: Nemes Robert

"Próbálják az esemény pozitív oldalát nézni, és ne riogassanak azzal, hogy valakit esetleg fejen találnak egy nyílvesszővel" 

- nyugtatott mindenkit Nyitrai, aki szerint „inkább örüljünk, hogy a kezdeményezésemre nemrég nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri várból is megteszi ezt, növelve ezzel a város vonzerejét”.

 Mónus egyébként kétségtelenül tapasztalt távlövő, sőt 2012 óta ő tartja a tradicionális távlövő világrekordot 453 méterrel. De ő is csak ember: két éve például egy hajdúdorogi edzés közben véletlenül átlőtte a saját kezét. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.