Állandósult a háború az Uber igazgatótanácsában

külföld
2017 augusztus 11., 10:07
comments 4

Az Uber CEO-jának, Travis Kalanicknak a lemondásával nem értek véget a botrányok személye és a vállalat körül. 

Az Uber egyik legnagyobb részvényese, a Benchmark Capital ugyanis csalással vádolta meg a vállalhatatlan vezetési stílusa miatt leváltott Kalanickot, és azt szeretnék elérni, ha az igazgatótanácsból is kikerülne. 

Az elmúlt hónapokban egyre súlyosabb konfliktusok játszódnak az Uber igazgatótanácsában, és részvényesek már attól tartanak, hogy az állandó drámázás a cég teljesítményére is kihathat. 

A problémákat fokozza, hogy a tanács egyelőre nem tudott megegyezni az új vezérigazgató személyéről. Pedig fontos lenne minél előbb találni valakit, aki képes a szexuális zaklatások és a borzasztó belső vállalati kultúráról szóló hírek miatt megtépázott hírnevet visszapolírozni. 

A most bejelentett perben az Uber egyik első, és mai napig legkomolyabb befektetője azzal vádolta meg Kalanickot, hogy kritikus információkat tartott vissza tavaly igazgatóktól, miközben rávette a részvényeseket, hogy adjanak nagyobb hatalmat a kezébe az igazgatótanács fölött. 

A VC-befektető csoport továbbá azt állítja, hogy Kalanick irányítása a cég fölött nem szűnt meg azután sem, hogy hivatalosan lemondott a CEO-ságról. Ezzel pedig komolyan árt az Uber részvényeinek, érveltek a keresetben. 

Kalanick szóvivője teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, melyek tele vannak hazugságokkal, ugyanakkor konkrétan nem nevezett meg egyet sem. 

Az Uber egyik korai befektetője, Freada Kapor arról beszélt, hogy attól tart, a pereskedés és az igazgatótanács megosztottsága azt jelenti, hogy kevesebb figyelem jut majd a vállalati kultúrában szükséges változásokra. Ezeket amúgy a céghez tanácsadónak felvett egykori igazságügy-miniszter, Eric Holder fogalmazott meg ajánlásokat. 

Kalanick egykoron kifejezetten jóban volt Bill Gurleyvel, aki a Benchmarkot képviseli az Uber igazgatótanácsában, de ahogy derültek ki az utóbbi évben újabb és újabb részletek a vállalat nem feltétlen etikus üzleti gyakorlatairól, megromlott a viszonyuk. A Benchmark állítólag idén tárgyalásokat is folytatott a SoftBankkal arról, hogy eladnák részvénycsomaguk egy részét, amit Kalanick árulásként élt meg. 

A bírósági papírok alapján a Benchmark az Uber részvényeinek 13 százalékát birtokolja, és 20 százaléknyi szavazati joguk van a tanácsban. A részvénycsomag ára a jelenlegi árfolyamon 8 milliárd dollár. Ezzel szemben Kalanick 10 százaléknyi részvénnyel és 16 százaléknyi szavazati joggal rendelkezik. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.