Folytassa, #besztlíg! - preview, Day 1

futball
2017 augusztus 11., 05:27
photo_camera Grafika: Szücsi

Felkészülési meccsek ide,
és
oda, igazán ezen a hétvégén indul útjára az angol fociszezon. Egy címvédő és minimum öt kihívó az egyik oldalon, négy-öt kiesés elől menekülő a másikon, középen pedig a nagy birkózás, ahová a kicsik vágyakoznak, a nagyok pedig a világért sem szeretnének lecsúszni. Hosszú volt ez a nyári szünet is - nekünk legalábbis biztosan - így aztán nagyon vártuk már ezt a hétvégét, hogy újra
#besztlíg-
meccseket nézhessünk.

Az 1950-es évek végétől induló, és húsz éven át rendszeresen jelentkező brit komédia- filmsorozat jellegzetes címét felhasználva annyit mondunk csak: Folytassa, #besztlíg!

Arsenal - Leicester City, péntek, 20:45, Spíler Tv

Már a bajnokság nyitómeccse előtt aggódva nézegetheti a hiányzók listáját Arséne Wenger. Gabriel és Mertesacker sérülés, Koscielny piros lap miatt hiányzik majd a londoniak védelméből, de valószínűleg Coquelin és Özil bokája sem fogja még bírni a meccsterhelést. Alexis Sanchez átigazolási mizériája továbbra is tart (Wenger már be is jelentette, hogy a támadó hasfalhúzódása miatt biztosan nem szerepel a nyitómeccsen), ám mi a chilei pályára lépésétől függetlenül is támadó szellemben fellépő, potens Arsenalt, és elsősorban védekezésre koncentráló Leicestert várunk a meccstől. Nem számítunk meglepetésre, és bár a vendégek két évvel ezelőtt csúcsra futó defenzív taktikája akár most is elég lehetne egy ikszre, nem látjuk magunk előtt, ahogyan Drinkwater indiításával Vardy a kapuig a szalad. Ez a Leicester már nem az, amelyik Mahrez és Kanté vezetésével bajnokságot nyert, sőt, szerintünk Shakespeare lovagjai csúnya maflást szednek össze kezdésnek. Az Arsenal magabiztosan nyer, Lacazette pedig megkezdi a gólgyártást. 4-1.

photo_camera Will Hughes már nem "kid", de vajon "wonder-e"? Fotó: Mark Robinson/Getty Images

Watford - Liverpool, szombat 13:30, Prime

A Darazsak elsősorban a kispadon erősödtek a nyáron - a Hull City-t tavaly a semmiből feltámasztó Marco Silva karakteres előrelépés lehet a sótlan Walter Mazzarrihoz képest -, de a középpályájuk sem néz ki rosszul, miután Tom Cleverley (Everton) és Will Hughes (Derby County) személyében két kezdőjátékost is a csapatba importáltak az elmúlt hetekben. Míg előbbiről mostanra kiderült, hogy maximum kis- és középcsapatokban lehet vezéregyéniség, addig a fiatal albínó srácról idén tudhatjuk meg, hogy van-e benne valami extra, vagy csak a Football Manager játékok egyik mellélövése marad, wonderkid kategóriában. Gondot jelent viszont a házi gólkirály, Troy Deeney sérülése (igaz, az utolsó pillanatban klubrekordért beeső André Gray azonnal pótolhatja), és az, hogy a Liverpool kifejezetten félelmetesre sikerült előszezon után érkezik a Vicarage Roadra: Kloppék kilenc felkészülési meccsükből hetet nyertek, miközben egyet sem buktak el rendes játékidőben. A Vörösök oldalán Lallana sérülése mellett ugyan Coutinho átigazolási sagája is borzolja a kedélyeket némileg, ám a Mané-Szalah-Firmino triótól így is erődemonstrációt várunk. 0-2.

Chelsea - Burnley, szombat 16:00, Spíler Tv

Conte bajnokcsapata fél kézzel már a Community Shield trófeáját is fogta, amikor egy buta kiállítás és egy ostoba helyezkedési hiba miatt előbb bajba kerültek az Arsenal ellen, majd két botrányosan elvégzett tizenegyesnek köszönhetően végül el is bukták a meccset. Az előjelek tehát nem éppen rózsásak - mint ahogyan a felkészülési meccsek láttán sem dobtak hátast a gyönyörtől a londoni szurkolók -, kész szerencse, hogy a legtöbb szaki által masszív kiesőjelöltnek tippelt Burnley látogat elsőként a Stamford Bridge-re. Ellenük bele fog férni, hogy Hazard bokája még mindig nem egészséges, hogy Morata egyelőre fékezett habzással illeszkedik a csapatjátékba, és az is, hogy a keret hasonlóan szűkösnek tűnik, mint akkor, amikor még az európai porondon nem kellett villognia a csapatnak. Rüdiger, Bakayoko és Morata leigazolásában egyaránt ott a kockázat, miközben egyelőre sem a renitens Diego Costa, sem Matics pótlása nem látszik megoldottnak.

A Burnley viszont idegenben már tavaly sem volt veszélyes - Sean Dyche csapata lényegében hazai pályán szedte össze a bentmaradáshoz szükséges pontokat -, így nem kell attól tartani, hogy az északiak túlzottan megráncigálják majd az oroszlán bajszát Londonban. A "Clarets" ráadásul az idei átigazolási szezonban sem a kreativitást kereste a piacon: Phil Bardsley és Jonathan Walters (mindkettő Stoke City), illetve Charlie Taylor (Leeds United) megszerzésének köszönhetően ugyanúgy a kemény, tőről metszett brit foci otthona lesz majd a Turf Moor, mint eddig, sőt. A Burnley otthonában tutira mindenki utál majd játszani idén is, de vendégségben csak az tegye fel rájuk a kocsit-házat, aki nagyon adakozó kedvében van. 2-0.

photo_camera David Wagner a Championship-playoff megnyerése után Fotó: GLYN KIRK/AFP

Crystal Palace - Huddersfield, szombat 16:00

A Palace nyara nem volt túl mozgalmas, csak a megmentő ex-szövkap, Sam Allardyce gyors távozása borzolta némileg a kedélyeket, de mióta az Internél csúfosat perecelő Frank de Boer elfoglalta helyét a kispadon, nyugalom honol a Selhurst Parkban. A holland menedzser egyelőre két komolyabb igazolással (Jairo Riedewald az Ajaxot, Ruben Loftus-Cheek kölcsönben a Chelsea-t hagyta ott a CP kedvéért) vétette észre magát a piacon, miközben a tavalyi keretből többek között a kapus Mandandát, a kivénhedt Flaminit, és a walesi ősember Joe Ledley-t is kipöckölte. A Huddersfield ehhez képest a számegyenes másik végét képviseli: az egykor a Dortmund-tarcsit gardírozó David Wagner ugyanazzal az akkurátus szakmaisággal építi a keretet, ahogyan azt a Championship húsdarálójában is tette. Az egyenleg egyelőre kilenc(!) érkezőt és öt távozót mutat, ami kvázi sorcserét jelent, közte olyan ismerős nevekkel, mint az ex-újpesti Scott Malone (Fulham, 4 millió euró), az ifjabb Ince, Tom (Derby County, 9 millió euró), vagy éppen az a Steve Mounié (Montpellier, 13 millió euró), aki tavaly 14 gólig jutott a Ligue 1-ben. A jó hangulat garantált - a Selhurst az egyik legkirályabb atmoszférával rendelkező angol pálya -, az esélyeket kisakkozni viszont nehéz. Mi most ikszre bökünk. 1-1.

photo_camera Wazza hazatért Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Everton - Stoke City, szombat 16:00

Alaposan kösse fel a gatyát, aki a tavalyi Fifát nyüstölve akar naprakész Everton-keretet gardírozni, mert Ronald Koeman akkurátus nagytakarítást végzett a Goodison Park környékén. A holland menedzser nem kevesebb mint tizennégy(!) embert szórt ki a tavaly hetedik helyen befutó keretből, miközben érkezési oldalon is beestek egy tucatnyian. A legnagyobb vihart természetesen a csapat legjobbjának számító Romelu Lukaku távozása kavarta, de McGeady, Deulofeu, vagy éppen Cleverley is volt valaha fontos szereplő a csapat életében. Koeman ráadásul rendíthetetlenül árulja Barkley-t is (a pótlása már meg is érkezett az Ajax-szal tavaly EL-döntőt játszó Davy Klaassen személyében), úgyhogy szeptemberig még igencsak sok víz lefolyhat a Mersey medrében. Az amerikai befektetők mindenesetre nem sajnálták a pénzt arra, hogy a csapat megkísérelje a felzárkózást a hat nagy rivális mögé: két fiatal angol ígéretért, Jordan Pickfordért (Sunderland) és Micheal Keane-ért (Burnley) kifejezetten nagy pénzt tettek le, a Barcelonától megszerzett Sandro Ramirez ár-érték arányban is nagy fogás lehet, és akkor az igazi nagy durranásról, Wayne Rooney hazatéréséről még nem is beszéltünk.

A Stoke ezzel szemben mintha egy helyben toporogna, bár a tabellán tavaly zsinórban három 9. pozíció után megcsípett 13. helyezés mintha inkább a lecsúszás egyik első jele lenne. Az átigazolási piacon mindenesetre nem voltak túl aktívak, Walters (Burnley), Whelan (Aston Villa) és Arnautovic (WHU) eladása mellé Darren Fletcher (WBA), Kurt Zouma (Chelsea) és Chupo-Moting (Schalke) megvásárlását tudják felmutatni, ami a legnagyobb jóindulattal is maximum egálnak írható le. Brusztolós, hajtós, idény eleji meccset várunk, rossz játékkal, gólok nélkül. 0-0.

Southampton - Swansea, szombat 16:00

A Soton ezen a nyáron egyelőre elfelejtette eladni legjobbjait a Liverpoolnak, és bár Virgil van Dijk feneke nagyon viszket, úgy néz ki, hogy a civilben hokiedző Ralph Krüger vezette board új pályára akarja lőni a déli csapat fejlődési irányát. A pénzre nincs szükségük, az utánpótlásuk pedig annyira jó, hogy tökösebb átigazolási politikával akár nagyobbakat is álmodhatnak, mint a tavaly Claude Puellel összehozott nyolcadik hely, Ligakupa-döntő és EL-csoportkörös bukta. Az új edző, Mauricio Pellegrino az előző szezonban kisebb csodát csinált Spanyolországban az Alavéssel (újoncként kupadöntő és kilencedik hely a tabellán), így nem csoda, hogy kvázi szabad kezet kapott a vezetőségtől. A tavalyi keretből eddig Jay Rodriguez (WBA) az egyetlen jelentős távozó, igaz, cserébe az érkezési oldal sem túl vaskos a Juve kispadjáról leakasztott gaboni középpályással, Mario Leminával, illetve a lengyel bekkel, Jan Bednarekkel.

A Swansea tavaly csak azért nem esett ki, mert voltak hárman, akik még náluk is botrányosabban játszottak, ezért a kérdés most az, van-e valami Paul Clement tarsolyában, amivel elkerülhető, hogy ez a forgatókönyv megismétlődjön. Annyi biztos, hogy a trükk nem az átigazolási piacon keresendő: a walesiek eddig a 19 éves Tammy Abraham (Chelsea) kölcsönvételéig, illetve a finoman szólva lutrinak látszó Roque Mesa (Las Palmas, 11 millió font) beszákolásáig jutottak, miközben lemondtak Jordi Amat, Bafetimbi Gomis, Moudou Barrow és a tavalyi rekordigazolás Borja Bastón szolgálatairól. A csapat abszolút sztárja, Gylfi Sigurdsson egyelőre nem mozdult, de ha lehet hinni a pletykáknak, nagyon szeretne, csak a kérői most még sajnálják érte azt az 50 milliónyi font sterlinget, amit az amerikai tulajdonosok kérnek a játékjogáért cserébe. Mondjuk ki, az izlandi nélkül ez a Swansea csont nélkül kieső lenne, amit csak erősít majd a tény, hogy az első meccsüket simán elbukják. 2-0

photo_camera Pellegrino az Alavéssel csodát csinált - Southamptonban sem várnak tőle kevesebbet. Fotó: Jose Manuel Alvarez Rey/NurPhoto

West Bromwich Albion - Bournemouth, szombat 16:00

Egyik klub sem törte össze magát eddig az átigazolási piacon. A Hazaiaknál Darren Fletcher távozása okozhat zavart a középpályán, míg a Bournemouth-nál egyetlen alapembert sem adtak el. Sőt, a veterán Jermain Defoe megszerzése lehet az a plusz, amivel a déliek idén is simán bent maradhatnak az első osztályban. Az öreg róka az egyik, a jövő reménysége a másik kispadon - az előző szezonban ebben a párosításban mindkétszer a pályaválasztó nyert, de most ez megváltozik: Tony Pulis és Eddie Howe csapatainak csatájától ezúttal is hajtós, küzdelmes, klasszikus brit focit láthatunk, de most egy igazságos döntetlennel a végén. 0-0

Brighton & Hove Albion - Manchester City, szombat 18:30, Spíler Tv

A Brighton 1983 után tér vissza újra az angol futball első vonalába, ami egyben azt is jelenti, hogy Premier League-meccset például még egyszer sem rendeztek a gyönyörű Falmer Stadionban. A prömierre impozáns vendég érkezik a Manchester City személyében, igaz, a tavaly felsülő Guardiola elszántsága vélhetően csak még több izzadságcseppet csal majd a hazai edző, Chris Hughton homlokára, aki amúgy is rendesen átformálta keretét a #besztlíg kihívásaira reagálva. A Brighton nem kevesebb, mint kilenc új játékost igazolt a nyáron - és hol van még az évszak vége? -, miközben nyolc korábbi kerettagnak is ajtót mutattak a klubnál. Érdekesség, hogy az érkezők közül a kölcsönspíler Izzy Brownon (Chelsea), illetve a 18 éves siheder Steven Alzete-en (Leyton Orient) kívül mindenki külföldről csatlakozott a csapathoz. A legnagyobb fogás talán az ausztrál kapus, Matt Ryan lehet, de a klubrekordért megszerzett Davy Pröperre is érdemes lesz figyelni a középpályán.

Guardiola ehhez képest más dimenzió, eltérő kávéház, magasabb polc. A katalán edző a tavalyi csalódások (bajnoki bronz, BL-nyolcaddöntő, kereken nulla kupa a vitrinben) után padlást söpört az Etihadban, és miután kivágta nem marasztalta a Zabaleta (WHU), Clichy (Basaksehir), Navas (Sevilla), Nolito (Sevilla), Caballero (Chelsea), Sagna (-), Kolarov (AS Roma), Iheanacho (Leicester), Fernando (Galatasaray), Hart (WHU, kölcsönbe) sort (aka: a fél keretet), a világ pénzét eltapsolta egy új védelemre. A Mendy, Walker, Danilo hármas összesen 130 millió fontot kóstált, de ehhez nyugodtan hozzá lehet csapni azt a 36-ot is, amennyit az új lábbal jó kapusért, a brazil Edersonért kellett kicsengetni. Rajtuk kívül Bernardo Silva (45 millió font) szintén a kezdőbe jött, nem úgy mint Douglas Luiz, a 19 éves brazil középpályás, akit még be sem árazott a Transfermarkt, de Pep már lecsapott érte 11 milliót az asztalra. Egyelőre nem látni pontosan, milyen gyorsan mehet végbe a gigantikus rebuild a csapatnál, egy azonban biztos: ha Guardiola az arab világ valutartalékának felélése után sem tud vasat tenni a közösbe év végén, az nagyon ciki bukfenc lesz. 0-3.

photo_camera Utoljára kapott egy ötöst a Spurs a St. James' Parkban Fotó: RICHARD LEE/DPPI

Newcastle United - Tottenham Hotspur, vasárnap 14:30, Prime

Nincs még másfél éve sem, hogy a Premier League utolsó fordulójában két csalódott csapat találkozott a Tyne folyó partján. A Newcastle biztos kiesőként fogadta azt a Tottenhamet, amely amiatt szomorkodott, hogy lecsúszott a bajnoki címről. Hogy hogyan kerekedett ebből egy látványos, gólgazdag mérkőzés? Nos, valami köze lehetett hozzá annak az 52 ezer nézőnek is, akik kimentek a St. James' Parkba, hogy segítsenek a Szarkáknak emelt fővel távozni a Premier League-ből. A hangulat most sem lesz "rosszabb", több mint egy hete teljes telt házat hirdettek a mérkőzésre.

2016 májusában a Newcastle úgy verte 5:1-re a Spurst, hogy a 67. perctől emberhátrányban játszott Alekszandar Mitrovics kiállítása miatt, és bár most némileg más forgatókönyvet várunk, nehéz lenne belátni, hogy nem ez a meccs lesz a forduló rangadója. A Tottenham egyelőre senkit(!) nem igazolt, de abban biztosak lehetünk, hogy ha többet nem is, Kyle Walker árát azért elköltik még ebben a hónapban. A másik oldalon Rafa Benítez a maga higgadt módján alakítgatja a Newcastle keretét. Megvált olyan rutinos játékosoktól, mint Yoan Gouffran, vagy Vurnon Anita, és valószínűleg lesz még 2-3 PL rutinnal rendelkező távozó. A vásárlások a Pincér nyilatkozatai szerint is akadoznak, de többek között így is megszerezte az U21-es válogatott Jacob Murphy-t (Norwich), és a tavalyi sikeres kölcsönjáték után Christian Atsu (Chelsea) is leszerződött. A keretek vélhetően egyik oldalon sincsenek "készen" a nyitányra, miközben a visszatérés és a hazai pálya okozta eufória a Newcastle mellett szól, a minőség ellenben egyértelműen a Spurs mellett. Ezért lesz iksz, remélhetőleg a sokgólos fajtából. 2-2

photo_camera A szuperkupa nem jött össze... Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Manchester United - West Ham United, vasárnap 17:00, Spíler Tv

A United a megsemmisülést ugyan elkerülte a szkopjei Szuperkupa-döntőn (1-2), de kár lenne tagadni, hogy voltak a meccsnek periódusai, amikor a Real nemes egyszerűséggel kifilézte Mourinho csapatát. Jó hír viszont, hogy a ligában jelenleg nincs Madrid-szintű ellenfél, és a szépítés utáni kisebb feltámadás is azt mutatta, nem halott ügy a United idei szezonja, pláne, ha a portugál edző ezúttal hamarabb megtalálja ideális kezdőcsapatát, mint tavaly. A West Ham ellen ezzel együtt sem lehet baj: nehéz elképzelni, hogy a beilleszkedéssel bajlódó Matics-Lindelöf-Lukaku hármas ne lenne elég az előző évben hervasztóan gyenge Kalapácsosok ellen úgy is, hogy egyelőre bőven nincsen top formában. Bilic csapata továbbra is keresi góllövőjét, ennek érdekében az ex-unitedes Chicharito mellé Marko Arnautovic-ot is beszerezték a piacról, miközben a védelmet a kiégés jeleit mutató Pablo Zabalétával igyekeztek felturbózni. Nem vasárnap délután fog eldőlni, hogy ez mennyire sikerült, de mi most egy Hernandez-gólnál többet nem vélünk felfedezni bennük. 3-1.

A 2017-2018-as szezon beharangozóit nagyrészt King_Aranarth és Mark29 szállítja majd nektek, de a nyári szabadságok miatt első körben szerkesztőként mc_deere szállt be a páros utóbbi tagja mellé. Nézzétek a mérkőzéseket a Spíler Tv mellett ezúttal a Prime-on is, kommentáljátok az eseményeket nálunk, és persze csatlakozzatok a tippeldéhez, valamint a Fantasy Premier League játékunkhoz is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.