Az Orvosok Határok nélkül felhagy a fuldoklók mentésével a Földközi-tengeren

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Az MSF és az SOS Mediterranee mentőhajója, az Aquarius vízből kimentett fuldoklókat vesz fel 20 tengeri mérföldnyire a líbiai partoktól. Loris De Filippi, az MSF olasz tagszervezetének elnöke szerint a líbiai parti őrség már 2016-ban is 13-szor lőtt rájuk, pedig akkor engedékenyek voltak.Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szombati bejelentése szerint nem indít több mentőhajót a Földközi-tengeren a hajótörést szenvedők megmentésére. Ezt részben a líbiai parti őrség erőszakos és fenyegető fellépésével indokolták. A mentőhajók régebben a nemzetközi vizek határán, a parttól 12 tengeri mérföldre már menthették a hajótörötteket, a líbiai parti őrség most 97 mérföldnyire a parttól húzta meg a határt, ahova a segélyszevzetek hajói bemehetnek.

Az MSF olasz tagszervezetének elnöke, Loris De Filippi a líbiaiak fenyegetései mellett az olasz kormány javaslatára hivatkozott a döntés indokaként. Az olasz hatóságok egy magatartási kódex aláírásához kötik a térségben tevékenykedő segélyszevezetek működését, de az MSF elutasította az aláírását. Például azért, mert a kódex tiltja, hogy a kimentetteket nagyobb hajókra adják át. Minden kimentettet annak a hajónak kellene a partra vinnie, amelyik kimentette, így a segélyszervezetek nem hagyhatnák hátra kisebb hajóikat az újabb hajótöröttek mentésére. (Via Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.