Az Orvosok Határok nélkül felhagy a fuldoklók mentésével a Földközi-tengeren

külföld
2017 augusztus 12., 20:38
comments 241
photo_camera Az MSF és az SOS Mediterranee mentőhajója, az Aquarius vízből kimentett fuldoklókat vesz fel 20 tengeri mérföldnyire a líbiai partoktól. Loris De Filippi, az MSF olasz tagszervezetének elnöke szerint a líbiai parti őrség már 2016-ban is 13-szor lőtt rájuk, pedig akkor engedékenyek voltak. Illusztráció: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szombati bejelentése szerint nem indít több mentőhajót a Földközi-tengeren a hajótörést szenvedők megmentésére. Ezt részben a líbiai parti őrség erőszakos és fenyegető fellépésével indokolták. A mentőhajók régebben a nemzetközi vizek határán, a parttól 12 tengeri mérföldre már menthették a hajótörötteket, a líbiai parti őrség most 97 mérföldnyire a parttól húzta meg a határt, ahova a segélyszevzetek hajói bemehetnek.

Az MSF olasz tagszervezetének elnöke, Loris De Filippi a líbiaiak fenyegetései mellett az olasz kormány javaslatára hivatkozott a döntés indokaként. Az olasz hatóságok egy magatartási kódex aláírásához kötik a térségben tevékenykedő segélyszevezetek működését, de az MSF elutasította az aláírását. Például azért, mert a kódex tiltja, hogy a kimentetteket nagyobb hajókra adják át. Minden kimentettet annak a hajónak kellene a partra vinnie, amelyik kimentette, így a segélyszervezetek nem hagyhatnák hátra kisebb hajóikat az újabb hajótöröttek mentésére. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt