Félmilliárd dollárral többet fordít Irán ballisztikus rakétákra és a Forradalmi Gárdára

külföld
2017 augusztus 13., 07:28
comments 73

Az iráni parlament megszavazta vasárnap, hogy növeljék az ország ballisztikusrakéta-programjára és a Forradalmi Gárda működésére fordított kiadásokat.

A törvényhozók - ellenszavazat nélkül - összesen 520 millió dolláros támogatást különítettek el erre a célra - adta hírül az IRNA iráni hírügynökség.

photo_camera Fotó: HO/AFP

A jogszabályt még egy szavazáson támogatniuk kell majd a törvényhozóknak, ezt követően kerülhet a tervezet egy vallási testület elé végső jóváhagyásra.

"Az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy ez csak az első lépésünk volt" - figyelmeztetett Ali Laridzsáni házelnök a parlamenti szavazás után. Hozzátette: az intézkedés célja, hogy "szembeszálljanak az Egyesült Államoknak a térségben végrehajtott terrorista és kalandor akcióival".

Washington és Teherán viszonya jelentősen megromlott azóta, hogy januárban hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök, aki élesen bírálja az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi atommegállapodást. Az új amerikai adminisztráció több új büntetőintézkedést is hozott Iránnal szemben, legutóbb júliusban döntött Washington újabb szankciók bevezetéséről. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.