Félmilliárd dollárral többet fordít Irán ballisztikus rakétákra és a Forradalmi Gárdára

Az iráni parlament megszavazta vasárnap, hogy növeljék az ország ballisztikusrakéta-programjára és a Forradalmi Gárda működésére fordított kiadásokat.

A törvényhozók - ellenszavazat nélkül - összesen 520 millió dolláros támogatást különítettek el erre a célra - adta hírül az IRNA iráni hírügynökség.

Fotó: HO/AFP

A jogszabályt még egy szavazáson támogatniuk kell majd a törvényhozóknak, ezt követően kerülhet a tervezet egy vallási testület elé végső jóváhagyásra.

"Az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy ez csak az első lépésünk volt" - figyelmeztetett Ali Laridzsáni házelnök a parlamenti szavazás után. Hozzátette: az intézkedés célja, hogy "szembeszálljanak az Egyesült Államoknak a térségben végrehajtott terrorista és kalandor akcióival".

Washington és Teherán viszonya jelentősen megromlott azóta, hogy januárban hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök, aki élesen bírálja az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi atommegállapodást. Az új amerikai adminisztráció több új büntetőintézkedést is hozott Iránnal szemben, legutóbb júliusban döntött Washington újabb szankciók bevezetéséről. (MTI, Reuters)