„Ha nem vagy felháborodva, nem figyelsz eléggé” - írta a neonáci támadás halálos áldozata

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Azonosították a szombati charlottesville-i neonáci támadás halálos áldozatát

Heather Heyer 32 éves, virginiai jogász. Heyer az ellentüntetésen vett részt, amikor egy autó nagy sebességgel az emberek közé hajtott, majd eltűnt a helyszínről.

Heather Heyert rengetegen gyászolják a Twitteren és a Facebookon. Posztjai alapján Bernie Sanders támogatója volt és sokat foglalkozott társadalmi és politikai ügyekkel.

„Ha nem vagy felháborodva, nem figyelsz eléggé” 

- áll facebookos borítóképén.

A tettes a 20 éves ohiói James Fields, akit aznap egy neonáci szervezet, a Vanguard America tagjaival közösen fotóztak le. 

A szervezet közölte, Fields nem a tagjuk, bárki odamehetett hozzájuk fényképezkedni. Fields anyja azt mondta, nem tudta, hogy a fia fehér fajvédők közé megy, azt hitte, “Trump-gyűlésre” megy. Fields volt tanára szerint már a gimnáziumban egyértelműen látszott, hogy szimpatizál a nácikkal.

A férfit gyilkosság mellett cserbenhagyással is vádolják, mert segítségnyújtás után távozott a helyszínről, miután az emberek közé hajtott.

A gázolásban 19 ember sérült meg, szemtanúk szerint csak a gyors orvosi segítségnek köszönhető, hogy nem haltak meg többen.

Az esetről készült egyik legdurvább képen emberek repülnek a levegőbe a gázolás erejétől.

A kép közepén látható, fehér atlétás férfi, Marcus Martin a menyasszonyát, Marissa Blairt lökte el az utolsó pillanatban a kocsi elől - írja a Daily Mail. A férfi a lábát törte. Blair ráadásul ismerte is az áldozatot, Heather Heyert.

Szombaton két rendőr is meghalt Charlottesville-ben, amikor lezuhant egy helikopter. Donald Trump részvétét fejezte ki az áldozatoknak és családjuknak, és általánosságban elítélte az erőszakot, de több újságírói kérdésre sem volt hajlandó semmit mondani kifejezetten a neonácikról. Később egy Fehér Ház-közlemény annyival pontosított, hogy természetesen őket is elítéli. Lánya, Ivanka Trump ennél konkrétabb volt, ő nyíltan is kimondta, hogy a rasszizmusnak és a neonáciknak nincs helye Amerikában. 

Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, H.R. McMaster azt mondta:

Természetesen terrortámadás volt.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.