Virginia kormányzója a tüntető szélsőjobboldaliaknak: „Nem vagytok hazafiak”

külföld
2017 augusztus 13., 03:33
comments 394

Virginia kormányzója, Terry McAuliffe szerint egyetlen dolgot lehet mondani a Charlottesville városába felfordulást hozó szélsőjobboldaliaknak: "Menjenek haza". 

Szombaton egy nő meghalt és 19 ember megsérült, amikor egy autó hajtott a szélsőjobboldaliak ellen tüntető tömegbe. Az ügyben az FBI indított nyomozást. Korábban több összecsapás is zajlott a nácik és az ellentüntetők között. 

Neonáci tüntetők Charlottesville-ben tiltakoznak Lee tábornok szobrának eltávolítása ellen.
photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Az autó vezetője az Ohio államból érkező 21 éves James Fields volt, jelenleg előzetes letartóztatásban van, emberöléssel gyanúsítják. 

link Forrás

Előkerült egy fénykép is, amin Fields a hétvégi tüntetést szervező Vanguard America nevű szélsőjobboldali szervezet tagjaival, az ő pajzsukkal a kezében pózol. A szervezet szerint viszont nincs közük a férfihoz, és a hétvégén sok ember kezébe adtak pajzsot, hogy fotózkodhassanak vele. 

link Forrás

A nap folyamán lezuhant egy rendőrségi helikopter is egy erdős területen a város közelében. A helikopteren utazó két rendőr életét vesztette. A baleset okát vizsgálják még, de arra semmi nem utal, hogy külső beavatkozás miatt történt volna. 

McAuliffe kormányzó sajtótájékoztatót tartott, itt mondta el, hogy „Van egy üzenetem az összes fehér felsőbbrendűségben hívőnek és nácinak, akik Charlottesvillebe látogattak ma. Az üzenetünk egyszerű és világos: menjetek haza. Nincs szükség rátok ebben a nagyszerű közösségben, szégyelljétek magatokat. Úgy tesztek, mintha hazafiak lennétek, de közben egyáltalán nem vagytok azok. Azért jöttetek ide, hogy ártsatok embereknek. És ezt meg is tettétek. De az üzenetem világos: mi erősebbek vagyunk”. 

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

A demokrata kormányzó kétszer is beszélt Donald Trumppal, és kétszer is szorgalmazta, hogy az elnök kezdjen egy mozgalmat, ami összefogja az embereket. 

Charlottesvillbe azért érkeztek a hétvégén nácik, hogy tiltakozzanak Robert Lee tábornok szobrának eltávolítása ellen. Robert Lee az amerikai polgárháborúban a rabszolgatartó déliek - a konföderáció - seregeinek főparancsnoka volt.

photo_camera Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency

Donald Trump elítélte a gyűlöltetet és az erőszakot "minden oldalon". Szavaival ugyanakkor nem minden politikus volt elégedett, Cory Gardner republikánus szenátor szerint ugyanis nevén kéne nevezni a gonoszt, és az elnöknek ki kéne mondani, hogy itt fehér rasszisták léptek fel, és belföldi terrorizmusról van szó. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.