Virginia kormányzója a tüntető szélsőjobboldaliaknak: „Nem vagytok hazafiak”

2017 augusztus 13., vasárnap 3:33
396

Virginia kormányzója, Terry McAuliffe szerint egyetlen dolgot lehet mondani a Charlottesville városába felfordulást hozó szélsőjobboldaliaknak: "Menjenek haza". 

Szombaton egy nő meghalt és 19 ember megsérült, amikor egy autó hajtott a szélsőjobboldaliak ellen tüntető tömegbe. Az ügyben az FBI indított nyomozást. Korábban több összecsapás is zajlott a nácik és az ellentüntetők között. 

Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Az autó vezetője az Ohio államból érkező 21 éves James Fields volt, jelenleg előzetes letartóztatásban van, emberöléssel gyanúsítják. 

Előkerült egy fénykép is, amin Fields a hétvégi tüntetést szervező Vanguard America nevű szélsőjobboldali szervezet tagjaival, az ő pajzsukkal a kezében pózol. A szervezet szerint viszont nincs közük a férfihoz, és a hétvégén sok ember kezébe adtak pajzsot, hogy fotózkodhassanak vele. 

A nap folyamán lezuhant egy rendőrségi helikopter is egy erdős területen a város közelében. A helikopteren utazó két rendőr életét vesztette. A baleset okát vizsgálják még, de arra semmi nem utal, hogy külső beavatkozás miatt történt volna. 

McAuliffe kormányzó sajtótájékoztatót tartott, itt mondta el, hogy „Van egy üzenetem az összes fehér felsőbbrendűségben hívőnek és nácinak, akik Charlottesvillebe látogattak ma. Az üzenetünk egyszerű és világos: menjetek haza. Nincs szükség rátok ebben a nagyszerű közösségben, szégyelljétek magatokat. Úgy tesztek, mintha hazafiak lennétek, de közben egyáltalán nem vagytok azok. Azért jöttetek ide, hogy ártsatok embereknek. És ezt meg is tettétek. De az üzenetem világos: mi erősebbek vagyunk”. 

Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

A demokrata kormányzó kétszer is beszélt Donald Trumppal, és kétszer is szorgalmazta, hogy az elnök kezdjen egy mozgalmat, ami összefogja az embereket. 

Charlottesvillbe azért érkeztek a hétvégén nácik, hogy tiltakozzanak Robert Lee tábornok szobrának eltávolítása ellen. Robert Lee az amerikai polgárháborúban a rabszolgatartó déliek - a konföderáció - seregeinek főparancsnoka volt.

Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency

Donald Trump elítélte a gyűlöltetet és az erőszakot "minden oldalon". Szavaival ugyanakkor nem minden politikus volt elégedett, Cory Gardner republikánus szenátor szerint ugyanis nevén kéne nevezni a gonoszt, és az elnöknek ki kéne mondani, hogy itt fehér rasszisták léptek fel, és belföldi terrorizmusról van szó. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt