Miután tele lett a fényképével az internet, a fáklyával a kezében dühösen üvöltő rasszista azt állítja, ő nem is egy fáklyával a kezében üvöltő dühös rasszista

külföld
2017 augusztus 14., 09:07

Szombaton súlyos összecsapások voltak a virginiai Charlottesville városában, a felvonuló neonácik és az ellenük tüntető polgárok között. Egy szélsőjobboldali férfi autóval az ellentüntetők közé hajtott, egy fiatal nőt meggyilkolt, többen pedig komolyan megsérültek. 

De Charlottesvilleben nem szombaton kezdődtek a tüntetések. Péntek este több száz fehér fajvédő vonult végig a városon fáklyákkal. A tüntetőkről készült fotók bejárták az amerikai- és a világsajtót, ami nem meglepő: a fényképek hangulat alapján sok évtizeddel repítettek vissza az időben, amikor az USA-ban még simán bevett dolog volt, hogy fáklyás fehérek saját privilégiumaik mellett, és más színű emberek ellen tüntessenek. 

A szombati erőszakos események és a merénylet után viszont értelemszerűen a pénteki fotók is új, még súlyosabb megvilágítást kaptak, és még sebesebben kezdtek el terjedni az interneten és a sajtóban. Olyannyira, hogy a fotókon szereplő egyik nacionalista férfi elő is állt végül azzal, hogy teljes tévedés őt összemosni a nácikkal. 

A húszéves Peter Cvjetanovic Reno városából, Nevada államból utazott el Charlottesvillbe. Az egyetemista lett az egyik "dühös rasszista", akinek a fényképével tele van az internet. 

Mint a helyi tévének most elmondta, azért ment el a tüntetésre, mert támogatni akarta a fehér nacionalista mozgalmat. Elmondása szerint azt az üzenetet hozta magával, hogy az európai kultúrának ugyanannyira van joga itt lenni, mint minden más kultúrának. Hozzátette, persze, ez a kultúra sem tökéletes, de azt gondolja, hogy ha eltávolítják Lee tábornok szobrát, az egyben a fehér örökség lassú lecserélésének is a jele az Egyesült Államokban. Cvjetanovic szerint Lee világos példa erre: nem volt tökéletes ember, de tisztelni akarja azt, amiért kiállt a saját idejében. 

(Lee tábornok "érdemeiről" az Atlanticban jelent meg egy részletes cikk, amiből elég világosan kiderül, hogy a déliek vezetője közel sem volt akkora katonai zseni, mint ahogy utólag a mitológia ezt állítja, és rengeteg ember halála száradhat a lelkén.)

Cvjetanovic elmondta azt is, hogy nem számított arra, hogy fáklyás fotója ennyire virális lesz. Elismeri, hogy a fényképnek meglehetősen negatív konnotációi vannak, de reméli, hogy az emberek, akik megosztják a fotót, hajlandóak elfogadni, hogy ő nem az a dühös rasszista, akit látnak a képen. Szerinte mint fehér nacionalista, ő minden emberrel törődik, és mind érdemelnek egy jövőt a gyerekeik és a kultúrájuk számára. A fehér nacionalisták egyáltalán nem mind gyűlölettel teli emberek, csak meg akarják őrizni azt, amijük van, tette még hozzá a vártnál hirtelen híresebbé vált fáklyás náci. (Rawstory)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.