A Ku-Klux-Klan volt vezetője megköszönte Trumpnak, hogy „elítélte a baloldali terroristákat”

Donald Trump amerikai elnök kedden a Trump Towernél tartott sajtótájékoztatóján megvédte a Charlottesville-ben felvonuló szélsőjobboldali tüntetőket úgy, hogy elítélte a neonácikat, elítélt sok különböző csoportot, de szerinte azok közül nem volt mindenki neonáci, nem mindegyikük a fehér felsőbbrendűséget hirdeti. Ugyanakkor elítélte a szélsőjobboldaliak ellen tüntető baloldaliakat is, mert szerinte az „alt-left” is nagyon-nagyon erőszakos volt, és kereste a konfliktust a szélsőjobboldali felvonulókkal. Megismételte, hogy a történtekért mindkét oldal hibás.

Fotó: Jim Lo Scalzo/EPA/Anadolu Agency

Erre David Duke, a Ku-Klux-Klan korábbi vezetője és Trump nagy támogatója, aki ott volt a charlittesville-i tüntetéseken, azt twittelte, hogy köszöni Trumpnak az őszinteségét és bátorságát, hogy elmondja az igazat, és elítélje a baloldali terroristákat.

Eközben híres írók keltek ki Trump nyilatkozata ellen. J. K. Rowling szerint az undorító beszéd legalább arra volt jó, hogy Trump támogatói most már nem tehetnek úgy, mintha nem tudnák, micsoda valójában az elnök.

Stephen King szerint Trumpot el kell távolítani a hatalomból, és a republikánusoknak fel kellene lépniük ellene.

Joyce Carol Oates pedig egy Trumpot Hitler-bajszos klántagként ábrázoló képet osztott meg.

„Sokan fognak még meghalni, mire végzünk” – ígérte korábban a charlottesville-i tüntetésekből a fehér fajvédők vezetője. (Politico, Buzzfeed)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.